Volledig scherm
© Ruben Oreel

Middelburg zet servicebus in voor wijk Griffioen na verlies buslijn Connexxion

MIDDELBURG - Oudere bewoners van de Middelburgse wijk Griffioen kunnen over enige tijd toch weer met de bus reizen. De gewone bus van Connexxion krijgen ze niet terug, maar de gemeente gaat wel de servicebus door de Griffioen laten rijden.

Daarvoor moet het contract met Connexxion over de servicebus opengebroken worden. De gemeente betaalt die bus helemaal zelf en kan én wil dat later dit jaar dus ook doen. Eerst moet uit onderzoek blijken hoe de servicebus moet gaan rijden en op welke tijden die dan door de Griffioen kan komen.

Door de binnenstad

De servicebus wordt nu ingezet om het noorden van Middelburg - dat ook al verstoken raakte van de ov-bus van Connexxion - bereikbaar te houden. De bus rijdt twee maal per uur op vaste tijden vanaf het NS-station door de binnenstad naar het noorden (Veerse Poort en Klarenbeek) en dan terug naar het station.

Connexxion en de provincie Zeeland - die de contracten voor het openbaar busvervoer afsluit - besloten in 2015 de bus vanaf Domburg naar het station in Middelburg niet meer door maar rond de wijk Griffioen te laten rijden. De buslijn werd volgens hun berekeningen onvoldoende gebruikt door wijkbewoners.

Toch protesteerden wijkbewoners tegen het verlies van de busverbinding in de wijk. Vooral ouderen ervaren het als een verlies dat de bus nu niet meer door de wijk komt. Ze boden 120 handtekeningen aan bij de gemeente. LPM, PvdA en SP dienden een motie in om de servicebus als alternatief in te zetten. De gemeenteraad wilde echter dat het college van B en W eerst nog eens zou praten met Connexxion en de provincie.

Dat overleg heeft op 10 januari plaatsgevonden, maar busbedrijf en provinciebestuur zijn niet van gedachten veranderd. Daarom hebben B en W besloten toch de servicebus in te zetten. Die neemt natuurlijk reizigers van alle leeftijden mee, maar moet met name langs plekken rijden waar veel ouderen wonen, zoals Eben Haezer, Hof ’t Seijs en Olmenhof.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement