Volledig scherm
De trekdijk bij Nieuw- en Sint Joosland. © Oreel Ruben

Middelburg wil bedrijventerrein Trekdijk maar met minder overlast

MIDDELBURG - Nieuw- en Sint Joosland moet hopen op een flinke politieke verschuiving bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Alleen dan kan de aanleg van het bedrijventerrein Trekdijk worden tegengehouden.

Een ruime meerderheid van de huidige gemeenteraad blijft voor een bedrijventerrein, omdat de gemeente anders miljoenen euro's verlies lijdt. De scheidslijn loopt vrijwel volledig langs coalitie en oppositie. De tegenstanders hebben alleen CDA'er Jan Zwemer, die in Nieuw- en Sint Joosland woont, weten over te halen. ,,Eerst praten met de inwoners, dan onderzoeken wat haalbaar is en dan pas een bestemmingsplan maken; dat is de juiste volgorde'', verklaarde Zwemer maandagavond de breuk met zijn fractie.

Bij de behandeling van de exploitatie-opzet voor de Trekdijk stemde Zwemer daarom mee met de oppositie van LPM, D66, GroenLinks en SP. Maar die ene stem kon de coalitie wel missen. PvdA, VVD, SGP, ChristenUnie en de drie resterende CDA'ers hebben tot de verkiezingen in maart nog altijd 16 van de 29 zetels.

Het protest uit Nieuw- en Sint Joosland is toch nog niet voor niets geweest. Na de verkiezingen pas wordt een bestemmingsplan uitgewerkt en dan valt de finale beslissing. En zelfs als dan een meerderheid voor het bedrijventerrein is, krijgen de inwoners daarin een grotere stem. Dat is één van de handreikingen die maandagavond door de gemeenteraad zijn gedaan.

De raad wijzigde de exploitatie-opzet ingrijpend. Het college van B en W moet in het plan overlast beperken, kiezen voor minder verstorende bedrijven, zwaar verkeer uit het dorp weren, de bedrijven mooi inpassen in het landschap, zorgen voor zo veel mogelijk werkgelegenheid en hoogwaardige ontwikkelingen zoals warmte-opslag ondersteunen.

Al die handreikingen en randvoorwaarden om er het beste van te maken, gaan voorbij aan de kern, waarschuwde Inge Tupanwel van de SP. ,,Want het betekent toch dat er een bedrijventerrein komt. Het is dus allemaal een doekje voor het bloeden.'' Zo voelde Hans van Hal van de Werkgroep Trekdijk dat maandagavond ook.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement