Volledig scherm
Asielzoekerscentrum aan de Laurens Stommesweg in Middelburg © PZC

Middelburg wil azc tot half 2025 openhouden

POLLMIDDELBURG - Middelburg wil het asielzoekerscentrum aan de Laurens Stommesweg tot juni 2025 openhouden. Het plan komt na een verzoek daartoe van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), dat op termijn in Zeeland graag één grotere centrale opvang zou willen.

De gemeente heeft afgelopen maanden overlegd met politie, omwonenden, vrijwilligers, het COA en bewoners van het azc. Uit die gesprekken kwam als belangrijkste verbeterpunt naar voren dat de samenstelling van de groep asielzoekers moet veranderen. De asielzoekers uit veilige landen, zoals Algerije, Marokko en Moldavi,  zorgen namelijk voor veel overlast in de stad. Middelburg wil ze daarom niet meer opvangen. 

Poll

Van mij mag het azc 5 jaar langer openblijven

  • Eens (31%)
  • Oneens (69%)
765 stemmen

Het COA kan daar geen harde toezeggingen over doen, omdat de organisatie de wettelijke taak heeft mensen die asiel aanvragen op te vangen. Wel is afgesproken dat er meer bewaking en beveiliging komt. Verder zullen overlastgevende asielzoekers worden doorgeplaatst naar speciale azc’s. 

Wethouder Chris Dekker: “We willen de bestuursovereenkomst verlengen, en deze maatregelen als extra voorwaarden opnemen om ervoor te zorgen dat overlast in de toekomst wordt voorkomen. Wij vinden dat een azc past bij Middelburg; wij zijn een stad met vrijheid hoog in het vaandel en een stad met een lange traditie in het opvangen van mensen die onveilig zijn. Maar we willen ook borgen dat het prettig en veilig wonen en werken blijft rond het azc.”

Op dit moment verblijven er minder asielzoekers in het azc dan normaal. Het centrum is in afwachting van de komst van bewoners uit Goes. Het azc in Goes sluit in november de deuren en de gezinnen met kinderen, komen binnenkort naar Middelburg. Het gaat om 70 mensen. Na 2025 sluit de azc aan de Laurens Stommesweg definitief. 

De COA wil daarnaast toewerken naar één centrale opvang in Zeeland, in plaats van meerdere kleinere centra. De organisatie wil hierover in gesprek met de grote gemeenten in Zeeland. De gemeente Middelburg wil pas in overleg nadat het traject voor de verlenging van het huidige azc is afgerond.

De gemeenteraad beslist op 10 oktober over het voorstel. Bewoners die de raadsleden hun mening willen meegeven, kunnen inspreken tijdens de commissievergadering op 1 oktober. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement