Volledig scherm
Het Middelburgse stadskantoor.

Middelburg gaat niet meer actief grond aankopen

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg zegt de actieve grondpolitiek vaarwel. Maar het splitsen van kavels wordt daardoor niet makkelijker, zo bleek maandagavond.

"Op dat gebied houden we vast aan het oude beleid", zei wethouder Chris Dekker tegen de leden van de raadscommissie Ruimte. "Daardoor blijft het vrijwel onmogelijk om bijvoorbeeld in de eigen tuin een tweede woning neer te zetten", stelde Luc Vandezande (GroenLinks) met enige spijt vast. ,,Daardoor komt er geen ruimte voor mensen die bijvoorbeeld een zorgwoning willen neerzetten voor hun ouders."

Alleen de PvdA liet blijken het jammer te vinden dat de actieve grondpolitiek wordt verlaten. Vanaf 2002 kocht de gemeente alle gronden op die in en om Middelburg op de markt kwamen. Op die manier werd voorkomen dat projectontwikkelaars bouwgrond konden bemachtigen.

Maar het heeft er wel voor gezorgd dat de gemeente nu ruim honderd miljoen euro aan grond in bezit heeft waardoor de financiële positie zeer zorgelijk is, aldus Ad van de Kreeke (D66). Mehmet Kavsitli (PvdA) en partijgenoot Marga de Brauwer zeiden dat door dat beleid ook veel geld is verdiend 'waardoor er veel mooie dingen konden gebeuren'. Onder andere de vele buurthuizen, aldus de sociaaldemocraten.

Van de Kreeke zei dat er geen enkel bewijs is dat die 'mooie dingen' niet gerealiseerd hadden kunnen worden als de gemeente een minder actieve grondpolitiek had gevoerd. Kavsitli vreest dat projectontwikkelaars nu hun kansen gaan grijpen waardoor de gemeente met al die dure grond blijft zitten. "Ze kunnen nu met mooie plannetjes komen waardoor zij geld verdienen en de gemeente met z'n grond blijft zitten."

Wilfried Boonman (VVD) zei dat de gemeente nog altijd via het bestemmingsplan kan regelen wat waar wordt gebouwd. Volgens hem is die vrees van de PvdA dan ook ongegrond.