Volledig scherm
De gemeente Middelburg zet een uitgebreide en openbare procedure op om te bepalen of de Briëthuizen de status van gemeentelijk monument verdienen. © Dirk Jan Gjeltema

Middelburg begint onderzoek: verdienen Briëthuizen monumentenstatus of niet?

MIDDELBURG - Het kan nog wel zes jaar gaan duren voordat bewoners van Briëthuizen in Middelburg weten of hun huis daadwerkelijk gesloopt gaat worden. De gemeente Middelburg gaat eerst uitgebreid onderzoeken of de huizen de status van gemeentelijk monument verdienen. Daarna zijn nog allerlei gerechtelijke procedures mogelijk.

Twee organisaties die strijden voor behoud van cultureel erfgoed, het Cuypersgenootschap en de Bond Heemschut, hebben de gemeente gevraagd de Briëthuizen te beschermen met een gemeentelijke monumentenstatus. Het college van B en W zet die procedure nu in gang.

Dat betekent allereerst dat de Walcherse Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit moet adviseren of de woningen zo'n status verdienen. Daarvoor wil de WARK een onafhankelijk onderzoek doen naar de staat van de huizen. Op basis van dat advies nemen B en W een voorlopig besluit om de gemeentelijke monumentenstatus wel of niet te verlenen.

Daarna mogen alle belanghebbenden hun mening geven. B en W kiezen voor die lange en open procedure zodat zij niet achteraf het verwijt kunnen krijgen mensen te hebben uitgesloten. Bovendien trekt de kwestie veel aandacht in zowel de samenleving als de media, merkt het college op. Ook daarom vindt het een openbare procedure belangrijk. Maar, waarschuwt het college, dat iedereen mag meepraten wil niet zeggen dat elke mening even zwaar zal tellen.

De sloop van 135 Briëthuizen ligt zeer gevoelig. De woningen zijn in de Tweede Wereldoorlog gebouwd in de stijl van de Delftse School. Bovendien vallen ze onder de wederopbouw van Middelburg na de stadsbrand van mei 1940. Ze zijn behalve architectonisch ook historisch van belang. Anderzijds zijn ze technisch in zeer slechte staat. De afgelopen anderhalf jaar is onderzocht of sloop voorkomen kan worden. Een inmiddels ontbonden bewonersgroep oordeelde op basis van onderzoeken door deskundigen dat renovatie mogelijk is; eigenaar Woongoed Middelburg bestrijdt dat.

Het is wel te voorspellen hoe de procedures de komende tijd gaan verlopen, schrijft het college. Als B en W de huizen tot gemeentelijk monument aanwijzen, zal Woongoed in beroep gaan. Dat kan drie jaar in beslag nemen. Als Woongoed dan wint, zullen de tegenstanders van sloop weer in beroep gaan en dan komen er zo weer drie jaar bij voordat er definitief duidelijkheid is. En worden de Briëthuizen geen monument, dan verlopen de procedures waarschijnlijk omgekeerd, voorspelt het college. In beide gevallen kan het nog drie tot zes jaar duren voordat de bewoners van de Briëthuizen weten of hun huis wordt gesloopt, of niet.

Overigens houdt dit proces ook een financieel risico in voor de gemeente. Als de Briëthuizen een gemeentelijk monument worden en Woongoed daar financieel schade door lijdt, kan de woningcorporatie een claim indienen.