Michiel de Ruyter vangt zon op de dijk bij Ritthem
video / pollRITTHEM - De proef met zonnepanelen op de dijk bij Ritthem is begonnen. De afgelopen maanden zijn op de binnendijk van de Spuikom verschillende soorten systemen geplaatst. Een van de systemen is voorzien van de beeltenis van Michiel de Ruyter.
Poll
Ik vind zonnepanelen op de dijk een prachtig idee
-
Eens (30%)
-
Oneens (70%)
Het experiment is onder meer bedoeld om duidelijk te krijgen of door de zonnepanelen de stevigheid van de dijk vermindert. Ook bekijken de onderzoekers welke panelen het beste in het landschap passen en wat de reacties vanuit de omgeving zijn.
Waterschap Scheldestromen heeft de locatie beschikbaar gesteld. De proef is onderdeel van het onderzoek ‘Zon op dijken’, dat wordt uitgevoerd door een consortium van overheden, kennisinstellingen en systeembouwers. Dat gebeurt onder leiding van TNO en Stowa, het kenniscentrum van de waterschappen.
Waterschap kan ingrijpen
De proef duurt tot medio 2024. Daarna wordt de testopstelling verwijderd en de dijk in oude staat teruggebracht. Mocht al eerder blijken dat de zonnepanelen bijvoorbeeld nadelig zijn voor de waterveiligheid, dan kan waterschap Scheldestromen ingrijpen en de proef stopzetten.
Als het experiment slaagt, wil dat nog niet direct zeggen dat Zeeuwse dijken worden volgelegd met zonnepanelen. Zonne-energie op dijken is een van de mogelijkheden die wordt bekeken om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen. Het waterschap en andere betrokken partijen willen de juiste argumenten kunnen hebben om dit wel of juist niet te doen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
Waterstoring in Westkapelle
Een deel van Westkapelle zit op dit moment zonder water door een storing. Het gaat om de huizen in de omgeving van het Noordkerkepad. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Tiendpaal na vele decennia teruggeplaatst op de grens van Vlissingen en Middelburg
Het tiendrecht is sinds 1907 afgeschaft, maar er prijkt weer een tiendpaaltje in de polder. Het grenspaaltje vertegenwoordigt geen belastingrecht, maar staat er puur als erfgoed. -
PREMIUM
Energiearmoede in 10.616 Zeeuwse gezinnen. Koud, kostbaar, en ook nog eens slecht voor hun gezondheid
In Zeeland leefde 5,9 procent van de huishoudens vorig jaar in energiearmoede, blijkt uit onderzoek van TNO. Ze hebben zowel een laag inkomen als een hoge energierekening óf een laag inkomen en een woning met een laag energielabel.
-
PREMIUM
Ze heten geen Rembrandt en Vermeer, maar de oude Zeeuwse meesters wisten wel van wanten
-
-
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUM
‘Vlissingen kan niet zonder hoogkwalitatief openbaar vervoer om goed bereikbaar te blijven’
Als Vlissingen verstoken blijft van ‘hoogkwalitatief openbaar vervoer’ zijn studenten, ouderen en anderen die naar bestemmingen in het stadshart of Middelburg moeten de klos.