Meeuwen verjagen op het Scheldekwartier, elke dag opnieuw

videoVLISSINGEN - Om te voorkomen dat nestelende of broedende meeuwen de bouwwerkzaamheden op het Scheldekwartier vertragen, heeft de gemeente Vlissingen professionele hulp ingeschakeld: Engelse Setter Jane.

Alle inheemse vogels, dus ook meeuwen, zijn beschermd. Het verstoren van het nestelen of broeden, of het vernietigen van nesten is verboden. Aangezien de gemeente Vlissingen vaart wil zetten achter woningbouw op het Scheldeterrein, al jaren een geliefde stek van zo'n vierhonderd paartjes zilver- en kleine mantelmeeuwen, is het zaaks dat wordt voorkomen dat de meeuwen daar gaan nestelen. 

Ecoloog Roland-Jan Buijs van Buijs Eco Consult uit Oud-Vossemeer is door Vlissingen aangezocht een zogenoemd ecologisch werkprotocol op te stellen, waarin staat beschreven hoe de meeuwenpopulatie op het Scheldekwartier op een verantwoorde manier naar elders op het terrein verhuisd kan worden. Deze werkwijze is goedgekeurd door het ministerie van LNV en de provincie. 

In dit geval geen roofvogelvliegers, of gekleurde wapperende lintjes om de meeuwen te verjagen. Buijs: ,,Daar trekken ze zich niks van aan." Buijs werkt voor de uitvoering samen met Falco Schoemaker van Falco Natuurbeheer uit Kruiningen. Hij is gespecialiseerd in de bestrijding van konijnen- en vogeloverlast. Het zijn Schoemakers honden die het uiteindelijke werk doen, het verjagen van de meeuwen. Buijs: ,,We zijn een paar weken geleden begonnen en we zullen wellicht tot juni of juli bezig zijn." 

Aanvallen

Elke dag, van zonsopgang tot zonsondergang, wandelt Schoemaker met een van zijn vier getrainde honden over het terrein. Vrijdagmiddag mag Engelse Setter Jane er met haar baasje op uit. Schoemaker: ,,Ze mag de meeuwen niet aanvallen of bijten. Als ze een meeuw ziet, gaat ze 'voorstaan' zoals we dat zeggen, ze wijst de vogel als het ware aan. Daarna mag ze er van mij voorzichtig op af zodat de meeuw opvliegt." Door dit maar vaak genoeg te doen, kiezen de meeuwen uiteindelijk eieren voor hun geld en gaan ergens anders een nest bouwen. Dat mag op een afgezet stuk terrein op het Scheldekwartier waar voorlopig geen bouwplannen zijn. 

Volledig scherm
Jane met haar baasje op het Scheldeterrein in Vlissingen. © Ruben Oreel
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement