Volledig scherm
© Thinkstock

Meerderheid Vlissingse raad wil ook niet-ingezetenen toelaten in koffieshops

VLISSINGEN - De koffieshops in Vlissingen moeten tijdelijk weer drugs aan alle meerderjarige klanten kunnen verkopen en niet alleen aan inwoners van de gemeente Vlissingen.

Die wens sprak de meerderheid van de Vlissingse gemeenteraad donderdagavond uit door een motie van SP, LPV en VVD aan te nemen. Hoewel burgemeester Bas van den Tillaar aanname van de motie afraadde, stelden de drie partijen - na een korte schorsing voor - gedurende een jaar een proef te doen met verkoop van softdrugs aan inwoners van Vlissingen én geïnteresseerden van buiten de stad. De straatverkoop, die voor veel overlast in de binnenstad (Aagje Dekenstraat voorop) zorgt, wordt daarmee een gevoelige slag toegebracht, hopen de indieners van de motie.

Ze kregen de meeste raadsleden achter zich met dat argument, hoewel een behoorlijke minderheid én de burgemeester twijfel zaaiden. Zo kan het beschikbaar maken van softdrugs voor alle belangstellenden klanten van heel Walcheren of zelfs heel Zeeland trekken. Goes en Terneuzen, de twee andere Zeeuwse steden die koffieshops binnen hun grenzen hebben, houden wel vast aan het ingezetenencriterium. Middelburg heeft geen koffieshop, waardoor wietliefhebbers uit de hoofdstad direct naar de buurgemeente rennen, verwachten diverse raadsleden. De POV waarschuwde ook dat de straathandel niet stopt, omdat handelaren andere waren tegen lagere prijzen aanbieden.

De burgemeester betoogde dat politie en openbaar ministerie het laten vallen van het ingezetenencriterium ten strengste afraden. De meerderheid van de raad wil echter toch een proef invoeren, die wel elk kwartaal geëvalueerd dient te worden. Van den Tillaar wil de raad, als hoogste bestuursorgaan, niet voor het hoofd stoten. Maar hij benadrukte dat het drugsbeleid een bevoegdheid van de burgemeester is. Hij wil er dan ook 'nog eens goed over nadenken' of hij de motie volgt.