Volledig scherm
Dorpsraadvoorzitter Marion van Stiphout geeft de handtekeningen aan burgemeester Rob van der Zwaag © Emile Calon

Massale steun voor behoud sportpark Duinhelm, meerderheid raad tegen verplaatsing

DOMBURG - De verplaatsing van sportpark Duinhelm naar de zuidwestelijke rand van Oostkapelle gaat mogelijk helemaal niet door. Een meerderheid van de fracties is tegen, zo bleek tijdens de raadsvergadering. Eerder op de avond had wethouder Bert van Halderen al gezegd dat verplaatsing nog geen gelopen race is.  

Aan het begin van de vergadering bood voorzitter Marion van Stiphout van de dorpsraad Oostkapelle maar liefst 1475 handtekeningen aan van volwassen inwoners die vinden dat het sportpark niet mag verhuizen naar de westelijke rand van het dorp. En daarnaast ook nog eens vierhonderd handtekeningen van mensen uit andere plaatsen die dat ook vinden. ,,Zij vrezen allemaal dat door verplaatsing van de voetbal- en tennisvelden de ziel uit het dorp wordt gesneden.” Ze benadrukte dat het de ontmoetingsplek bij uitstek is in het dorp voor jong en oud.

De gemeente overweegt verplaatsing om op die manier geld te kunnen verdienen voor nieuwbouw en renovatie van een aantal scholen, gymzalen en buurthuizen in de gemeente. Want het denkt dat het mogelijk moet zijn om op Duinhelm woningbouw toe te staan, zowel gewone woningen als recreatiewoningen. Van Stiphout benadrukte dat inwoners niet zitten te wachten op nog meer vakantiewoningen. ,,Wel op woningen voor starters.”

‘Gemeente niet doof voor signalen’

Na overhandiging van de handtekeningen zei Van Halderen dat duidelijk is dat er een enorme betrokkenheid is bij inwoners van Oostkapelle over de toekomst van het sportpark. ,,Het dagelijks bestuur van de gemeente Veere is niet doof voor die signalen.” Volgens hem is nog niets besloten. ,,2020 Is een onderzoeksjaar. Wij willen samen met de inwoners kijken wat wenselijk is en wat kan.” Daarbij, zo benadrukte hij, wordt ook gekeken naar andere locaties.

Later op de avond liet coalitiepartij DTV bij monde van Sylvia Sparreboom weten dat haar fractie tegen verplaatsing is van het sportpark. De oppositiepartijen CDA en PvdA/GL zijn ook tegen zodat er een raadsmeerderheid voorbehoud van Duinhelm is. Alle coalitiepartijen gingen er wel mee akkoord dat de gemeente een optie mag nemen op een perceel aan de Domburgseweg. Het college wil dat om het eventueel te gebruiken voor verplaatsing van het sportpark. Maar door het standpunt van DTV is daar nu geen meerderheid meer voor. Het kan volgens de coalitie van VVD, SGP/CU en DTV misschien wel voor iets anders gebruikt worden. Bijvoorbeeld als ruilmiddel als het gemeentebestuur een andere locatie vindt  voor de sportvelden, aldus Marcel van den Bosse (SGP/CU). 

Campings vrezen overlast 

De eigenaren van de (min)campings Ons Buiten en Victoria deden een  oproep richting de raadsleden om niet die optie op dat perceel te nemen. Het ligt namelijk precies tussen hun bedrijven. Ze willen door met hun bedrijven en vrezen overlast voor hun klanten als er ooit iets anders dan landbouw komt op dat bewuste perceel. 

 1. ATELIER8A geeft Domburg een nieuw elan
  PREMIUM

  ATELIER8A geeft Domburg een nieuw elan

  DOMBURG - Marc Cardon is aangenaam verrast over wat hij ziet in het oude Kabelstation in Domburg. Een groep kunstenaars veranderde de afgelopen maanden een deel van dat KPN-gebouw in een atelier waar jonge kunstenaars werken, brainstormen en exposeren. De docent Frans uit Koudekerke wijst naar een zeegezicht, gemaakt door Michael Kluin, en zegt dat hij dat wel thuis wil ophangen. Hij vindt het prachtig zoals de kunstenaar de kracht van de zee en de golven heeft ‘gevangen’ op het doek. ,,Het straalt echt beweging uit.”
 1. Vorming van nieuw Veers college gaat tijd kosten

  Vorming van nieuw Veers college gaat tijd kosten

  DOMBURG - De vorming van een nieuw Veers college gaat tijd kosten. Een duidelijke voorkeur voor één coalitie is er nog niet. Informateur Wouter van Zandbrink voerde vrijdag en zaterdag een eerste serie gesprekken met vertegenwoordigers van de vijf fracties. Dat gebeurde nadat woensdag DTV de stekker uit het dagelijks bestuur trok door terug te treden. Volgens de informateur is een eerste ronde onvoldoende om al conclusies te kunnen trekken. ,,Er zijn meerdere gespreksrondes nodig”, liet hij zaterdagnamiddag weten.
 2. Voor Oranje-speler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbalclub te duur: ‘Het is zó belangrijk’
  PREMIUM

  Voor Oran­je-spe­ler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbal­club te duur: ‘Het is zó belangrijk’

  VLISSINGEN - Als Saïd Bouzambou, zoals op deze woensdagmiddag, een paar uurtjes over heeft gaat hij het liefst even naar één van de pleintjes in Vlissingen. Dan trapt hij een balletje met de plaatselijke jeugd voor wie de (zaal)voetballer – die ruim vijftig interlands voor het Nederlands zaalvoetbalteam achter zijn naam heeft – een voorbeeld is. Vaak voetbalt Bouzambou met jongens die al lid zijn van een vereniging. Maar heel soms komt het voor dat er ventjes tussen lopen die wel een duwtje in de juiste richting nodig hebben. ,,Dan denk ik: jij moet zo snel mogelijk lid worden van een club.’’ En dan komt het Jeugdsportfonds in beeld.