Volledig scherm
Werkzaamheden op het plein in Dishoek © Lex De Meester

Markante wilg behouden voor 'dorpshart' Dishoek

DISHOEK - Het centrale plein van Dishoek ligt nog helemaal overhoop. Maar vóór Pasen ziet het er piekfijn uit, beloven B en W van Veere.

De kale wilg staat nog tussen bergen zand. Maar als de riolering is vervangen en de bestrating is gelegd, is de boom weer de blikvanger van het pleintje van Dishoek. FOTO LEX DE MEESTER

Sommige voorbijgangers waren bang dat de wilg alsnog zou sneuvelen. Maar de boom, wiens kale stammen en takken als tentakels de lucht insteken, blijft staan als blikvanger van het 'dorpshart'van Dishoek.  Wethouder Jaap Melse had de wat treurige graag vervangen door een forse, gezonde boom met een mooie volle kroon. Maar zomer vorig jaar zwichtte het college al voor de 'emotionele waarde' die de boom voor veel dorpsbewoners en vaste badgasten heeft. 

Het plein tussen Kaapduinseweg en John O.Forfarstraat krijgt een metamorfose. Van de vernieuwde, vervangen riolering is straks niets te zien. Nieuwe, ruime rijwielstallingen met oplaadpunten voor elektrische fietsen blijven ook grotendeel verborgen achter groene hagen. Maar groene borders met vaste planten; betonnen zitelementen en bestrating in frisse, vrolijke kleuren stralen de bezoekers van het pleintje tegemoet. 

Quote

De wilg is een boom vol emoties, niet te vervangen door een boom met volle kroon.

Jaap Melse, wethouder Veere

Het wegdek, met brede voetpaden naar het strand, dient vooral de voetganger. De automobilist is 'te gast' en moet zijn snelheid aanpassen en zijn voertuig een stuk verderop parkeren. Melse: ,,En de boom blijft dus behouden als beeldbepalende blikvanger. Ook de baan voor de ringrijders komt terug. Met de terrassen van de horecagelegenheden behoort het centrum van Dishoek straks helemaal aan strandgangers, wandelaars en andere recreanten. Dishoek blijft een parel aan de kust."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement