Volledig scherm
Mark King: ,,Op een avond stonden we in Paradiso in Amsterdam. We konden het niet geloven, maar de mensen wisten wie we waren.'' © Dirk-Jan Gjeltema

Level 42 heeft een zwak voor Nederland

Level 42, de Britse hitmachine uit de jaren '80, treedt donderdag op in CCXL in Vlissingen. Bassist en voorman Mark King is blij om terug te zijn: ,,Nederland is voor ons een speciale plek."

Monsterhit na monsterhit scoort Level 42 in de jaren tachtig. Liefst 19 keer haalt de band de Top 40. Al is het lang geleden, toch is de Britse jazz-funk-pop-band nooit helemaal weggeweest. Deze en volgende week tourt Level 42 door Nederland, waar de band een nauwe band mee heeft.Het is al 36 jaar geleden dat Mark King, toetsenist Mike Lindup, drummer Phil en gitarist Rowland 'Boon' Gould de band oprichtten. 42 moet de naam worden, naar een grap in het science-fictionboek The Hitch-hiker's Guide To The Galaxy. Daarin is 42 het antwoord op de ultieme vraag over het Leven, het Universum en Alles. Platenlabel Elite Records suggereert de groep er het woord Level voor te plakken zodat het beter bekt. De bandleden maakt het niet uit, zolang ze maar muziek kunnen maken. Het grote succes komt als de band in 1981 in Nederland doorbreekt met het nummer Love Games. ,,Ja, jullie Hollanders waren er vroeg bij", lacht voorman Mark King (58).

Level 42 scoorde in Nederland de eerste hit, jouw vrouw en die van je broer Nathan zijn Nederlands. Een speciale band dus?

,,Ja, Nederland is voor ons een speciale plek. In 1981 - ik was 22 en nog nooit in Europa geweest - stonden we in het voorprogramma van The Police in Duitsland. Daarna volgde een kleine tournee door Nederland en op een avond stonden we in Paradiso Amsterdam. We konden het werkelijk niet geloven, maar de mensen daar wisten wie we waren. Het was de tijd dat Love Games de hitlijsten in schoot. We kwamen ook op tv. En dan kom je terug in Engeland en roep je: Hey, we zijn beroemd in Nederland en dan kijkt iedereen je verbaasd aan."

Is er een groot verschil tussen de muziekwereld van toen en nu?

,,Ja, de muziekindustrie is echt enorm veranderd. In die tijd was radio the king. Als je singles maar op de radio werden gedraaid en je kwam bij Toppop en Top of the Pops, deed je het erg goed. In onze wellicht meest succesvolle periode, halverwege de jaren tachtig, stonden we zes keer in een uitverkochte Wembley-Arena in Londen. Een kaartje kostte zes pond, zeg maar zes euro. En voor het album betaalde je 17,99. Dat is tegenwoordig compleet andersom. De muziek kun je voor een tientje of zelfs gratis krijgen en je betaalt voor de concerten. Voor jonge bands is het nu dus veel belangrijker om live op te treden dan in onze tijd."

Mister Thunderthumb word je wel genoemd, vanwege de manier waarop je basgitaar speelt. Het slappen is een soort drummen op de snaren. Door wie ben je geïnspireerd?

,,Ik begeleid inderdaad als het ware mezelf. Als tiener was ik drummer en mijn held was de Amerikaan Lenny White. Ik was dan ook weg van het album Children Of Forever van bassist Stan Clark, omdat White erop drumde. Daarna is Clark mijn grote voorbeeld als bassist geworden. Maar ik hield ook van de slapbass-techniek van Larry Graham en ik hield van Jack Bruce en Carlos Santana."

Je kunt uit een enorme bak nummers kiezen. Hoe stel je de setlist samen?

,,Dat blijft lastig. Hardcore fans vragen waarom we Sandstorm of Pursuit Of Accidents niet spelen. Dat kunnen we doen, maar dan moeten we er andere nummers - lees: hits - voor laten schieten. In een van de vorige tours hebben we Running In The Family laten vallen. Daarop kregen we veel negatieve reacties. We moeten dus altijd zoeken naar een balans. Als ik naar een van mijn favoriete artiesten ga, Connan Mockasin, en hij speelt Faking Jazz Together en Forever Dolphin Love niet, ben ik teleurgesteld. Dus ik snap dat mensen de hits willen horen."

Is het niet saai om die steeds weer te spelen?

,,Nee. We hebben nu een grote blaas-sectie, waardoor we nummers in een nieuw jasje kunnen steken. Zo krijgen ze nieuwe energie en dan blijft het leuk ze te spelen."De tour heet Sirens II en verwijst naar de opvolger van de EP die Level 42 in 2013 uitbracht. Maar het nieuwe mini-album is er nog niet. Hoe zit dat?,,Ruim een jaar geleden moesten we de naam voor de tour bedenken. De nieuwe EP zat eraan te komen, dus Sirens II-tour was top. Maar we hebben het nieuwe album nog niet af. Dat komt er wel hoor, maar het wordt 2017. We hadden te weinig tijd en het laatste wat ik wil doen is het afraffelen."

Wat doen jullie tussen de concerten door?

,,We hebben door het reizen niet veel tijd. Maar tussendoor proberen we te relaxen door te kaarten, bowlen en te karten. Ik luister niet veel muziek, wel volg ik het nieuws, zoals de verkiezingen in de Verenigde Staten. Waarbij ik hoop dat Donald Trump niet de nieuwe president wordt. Dat zou een drama zijn."

Over politiek gesproken, daar zingt Level 42 nauwelijks over.

,,Er zijn genoeg mensen die een boodschap hebben en je vertellen wat zij denken. Ik wil mensen met muziek vooral blij maken. Als je het me vraagt, vertel ik wat ik ervan denk. Maar ik hoef dat niet per se in een nummer te stoppen."

Ok, we nemen de proef op de som. Wat vind je van Brexit?

,,Daar ben ik zeker niet blij mee. De Britten maken een grote fout en onderschatten de gevolgen. Het Britse volk schiet niet in zijn voet, het schiet zijn hele voet eraf."

Level 42: Mark King (bas/zang), Mike Lindup (toetsen/zang), Nathan King (gitaar/zang), Sean Freeman (saxofoon/zang), Dan Carpenter (trompet/zang), Nichol Thomson (trombone/zang), Pete Ray Biggin (drum). Vanavond, CCXL Vlissingen, aanvang 20.15 uur.