Volledig scherm
Leo van Rheenen © Dirk-Jan Gjeltema

Leo van Rheenen stopt met filmen van Biggekerke

BIGGEKERKE - Leo van Rheenen stopt met het maken van dorpsfilms over zijn Biggekerke.

Elf jaar verfilmde Leo van Rheenen zijn dorp. Zijn laatste dorpsfilm zag afgelopen weekeinde het licht. Leo van Rheenen legde jarenlang het wel en wee van zijn dorp vast. Biggekerke in het koren, een bewoonster die haar stoepje schrobt, ploegen op de akker; zijn lens registreerde alles. Altijd met 'de mens' in de hoofdrol.

Ziekte noopt hem de camera definitief neer te leggen. "Ik stop vóór ik in mezelf teleurgesteld raak, omdat ik het resultaat niet goed vind. Ik ben een perfectionist. Het moet er altijd professioneel uitzien. Mooie, strakke beelden, goed gemonteerd. Passende muziek. Altijd een beeldgrapje ook. Ik hou niet van geklungel."

Zo eindigt de serie dorpsfilms, verschenen onder de titel 'Biggekerke, een dorp om van te houden'. Het dorp liep uit als de nieuwe 'Leo-film' werd gepresenteerd. "Iedereen wilde natuurlijk ook wel zien wíe er in zaten. Ik wil het dorp laten zien zoals het is. De mens staat voor mij centraal. Elkaar groetend, het stoepje vegend. En natuurlijk Koningsdag, ringrijden, de solexrace. De bewoners zíjn het dorp."

Hij herinnert zich z'n eerste schreden op het filmpad nog goed. "Ik had wel het gevoel dat het dorp er aan moest wennen. Die man die daar met zijn cameraatje loopt te koekeloeren, wat doet 'ie allemaal?"

Elf jaar dorpsfilm, Leo kreeg er zaterdag niet alleen de waarderingsonderscheiding van de gemeente Veere voor. Ook de 'Oeuvre film award 2016 Biggekerke' viel hem ten deel. 'Biggekerke, een dorp om van te houden'? "Ja, ik hou van het dorp. Dat was voor mij absoluut niet moeilijk. Wat ik zaterdag ervaren heb, is dat het dorp ook van mij houdt. En dat is prachtig."

Lees dinsdag meer over de dorpsfilmer in de PZC.