Volledig scherm
Schilders Orfeo (links) en Bjorn aan het werk in de Mercuur. © Lex De Meester

Leerlingen Orionis leren schilderen op Vlissings museumschip Mercuur

VLISSINGEN - Alle schildertechnieken komen aan bod op een schip. Leerlingen van Orionis dragen hun steentje bij aan het opknappen van het voormalige torpedowerkschip en het toekomstige musemschip Mercuur in Vlissingen.

Om de kombuis, de messroom en de ontvangstruimte van de Mercuur er snel spic en span uit te laten zien, heeft de beheerder van het museumschip, Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen (SMEV), Orionis ingeschakeld. Leerlingen van de schildersopleiding niveau 1 van Orionis schilderen de ruimten van de Mercuur, die de SMEV dit voorjaar aan bezoekers wil laten zien. De kombuis - met gehavende wanden, ijzeren buizen die door de scheepskeuken lopen en allerlei nisjes en uitsparingen voor bedrading en leidingen - is een perfecte plek om het schildersvak onder de knie te krijgen, stelt voorman Mark Verhelst van Orionis.

Het echte werk

Verhelst somt op: ,,De leerlingen komen hier in aanraking met het echte werk. Schilderen moeten ze overal. Maar hier is de voorbereiding nog belangrijker dan elders, ook al omdat ze verschillende ondergronden tegenkomen. Hout en steen, maar ook metaal.  Ze moeten gaten vullen, plamuren, schuren, krabben en stof afzuigen. Stevig in de grondverf zetten en vervolgens dekkend aflakken. Bij al die werkzaamheden moeten ze bovendien rekening houden met de veiligheidseisen."

Zo'n waslijst aan aandachtspunten is vaak meer dan genoeg om leerlingen af te schrikken. Maar dat geldt niet voor schilders in spe Orfeo en Bjorn. Zij komen op hun vaste werkdagen dinsdag en donderdag graag naar de ligplaats van de Mercuur in het Dok aan de Houtkade. Dat ze in de kombuis op een scala van problemen, 'uitdagingen' in nieuw jargon, stuiten, bevalt de mannen wel. ,,Zo kunnen we goed laten zien wat we kunnen", zegt Bjorn, terwijl Orfeo instemmend knikt. 

Voor de materiaalkennis en -mogelijkheden is de klus in de kombuis ook geschikt, laten de 'Orionisstudenten' zien. Ze gebruiken niet alleen rollers voor grote vlakken en blokkwasten voor zeker strijkwerk;  ook de radiatorkwast wordt veel ter hand genomen. Niet dat er zo veel radiatoren in de scheepskeuken zijn, maar de gebogen vorm van de kwaststeel maakt het mogelijk om ook de achterkant te verven van bijna tegen de muur zittende buizen.

Quote

Dit is een mooie klus om te laten zien wat we kunnen.

Orfeo en Bjorn, leerlingschilders Orionis

Bjorn en Orfeo boffen dat ze al bij het begin van hun opleiding zo veel kunnen leren, stelt Verhelst. Als het aan de voorman ligt, klopt Maritiem Erfgoed Vlissingen de komende jaren vaker aan voor verfklussen. Voorzitter Niek Peters meldt dat de stichting een 'potje' voor uit te besteden werk heeft. Hij verwacht dat in opleiding zijnde Orionisklanten de komende jaren nog veel goed werk kunnen leveren. ,,Het is voor beide partijen aantrekkelijk. Orionis zoekt geschikte stageplaatsen en wij kunnen door het onderwijskundige doel werkzaamheden laten doen tegen een aantrekkelijker prijs."

Pasen

De schilders van Orionis zijn waarschijnlijk de hele maand nog aan het werk in de kombuis, de messroom en de ontvangstruimte op het schip. ,,Na het schilderen worden die drie ruimten volgende maand ingericht. Onze vrijwilligers werken hard aan de commandoruimte, waar ook de kaartenkamer is. De brug en de machinekamer zijn ook ver klaar. Zo kunnen we met Pasen, als we voor de eerste keer officieel bezoekers rondleiden, mensen al heel wat laten zien."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement