Volledig scherm
Het ongeluk vond plaats op de Langevieleweg in Middelburg. © PZC

Lagere straf voor veroorzaker ongeluk Jeppe en Mees

DEN BOSCH - Het gerechtshof in Den Bosch heeft vrijdag in hoger beroep twee jaar cel opgelegd aan Michel J. die op 13 oktober 2017 het ongeluk veroorzaakte waarbij in Middelburg Jeppe de Lange en zijn zoon Mees zwaar gewond raakten. Eerder werd hij veroordeeld tot drie jaar cel.

Het hof noemde het rijgedrag ‘volstrekt onverantwoord en onbezonnen’, maar vond niet dat er sprake was van het juridisch zware oordeel roekeloosheid. Het legde ook een rijverbod op van vier jaar.

Het hof oordeelde daardoor lichter dan de rechtbank in Middelburg eerder. De opgelegde straf is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. Die wilde J. drie jaar de gevangenis in, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Maar de aanklager vond ook dat er sprake was van roekeloosheid.

Michel J. had die middag gedronken. Toen hij een langzaam rijdende auto wilde inhalen op de Langevieleweg, zag hij dat er nog een auto vlak voor reed. Toen hij ook daar voorbij wilde, zat de rijbaanscheiding in de weg. In plaats van te remmen, gaf hij gas bij en bleef links rijden. Toen hij naar rechts wilde, stak daar net De Lange over met zijn kind.

Jeppe en Mees raakten bij het ongeluk zeer zwaar gewond. Beiden hebben nog altijd zwaar last van het toegebrachte hersenletsel. Ze zijn zichzelf niet meer, vergeetachtig en kunnen slecht tegen prikkels. Dat is nog naast allerlei andere klachten. Jeppe kan mogelijk nooit meer werken, vertelde hun advocate tegen het hof.
Michel J. was in hoger beroep gegaan, omdat hij vond dat er geen sprake was van roekeloosheid. Daar ging het hof dus in mee. ,,Roekeloosheid grenst aan opzet.’’ Wel stelt het hof dat J. levensgevaarlijke risico’s nam.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Toeristen, zijn we blij dat ze hier zijn? In Zoutelande wat meer dan in Veere...
    PREMIUM
    Reportage

    Toeristen, zijn we blij dat ze hier zijn? In Zoutelande wat meer dan in Veere...

    Het is stil in Zoutelande. Nog een paar weken en dan begint het weer, weet ondernemer Kees Bierens. Hij hoopt en verwacht dat weer een hoop toeristen naar de Walcherse kustplaats komen. ,,Blij dat ze hier komen”, zegt hij en verwijst daarmee naar de hit van Bløf en Geike Arnaert. Maar even verderop, in Veere... Stadsraadvoorzitter Jan Paul Loeff zegt enigszins gekscherend dat hij het liefst aan het begin van het stadje een toegangspoort plaatst om het aantal dagjesmensen flink te beperken. ,,Helaas kan dat niet.”