Volledig scherm
Zicht vanuit de stad Veere op het mijnenmagazijn. © Ruben Oreel

Laatste kans voor mijnendepot Veere

VEERE - Talloze plannen voor het Mijnenmagazijn langs het Kanaal door Walcheren kwamen langs. De toekomst van de Veerse betonnen kolos wordt nu in een 'prijsvraag' gegoten.

Hij geeft het schoorvoetend toe; ,,Dit is de laatste kans voor het mijnenmagazijn. Als dit niets oplevert is het einde verhaal.'' De Veerse wethouder René Molenaar ziet desondanks nog steeds mogelijkheden voor het immense gebouw langs het Kanaal. Hoewel de landelijke Stichting Boei zich al sinds 2011 buigt over de toekomst van het mijnendepot is daar tot op heden niets van terecht gekomen.

Nu wil de Stichting nog iets proberen. Molenaar noemt het 'een prijsvraag'; ,,Deze maand doet Boei een oproep aan een ieder om met ideëen voor het mijnenmagazijn te komen. Zij nemen die plannen onder de loep en berekenen ze door.''

,,Ik denk dat we het moeten vinden in een combinatie van zaken. Het gebouw is te groot om er één invulling aan te geven. Logeren, experimenteren, exposeren, fabriceren; dat kan er allemaal. Het is een lastig gebouw. Moeilijk te bereiken ook. En de steiger, eigendom van de provincie, is te gevaarlijk om te betreden.''

,,Museum Veere draait goed, het verhaal Grote Kerk gaat lopen. Als dit lukt is dat een mooi aanvulling voor Veere'', denkt Molenaar optimistisch. De gemeente kocht het mijnendepot in 2010. Verkoop ervan is voor Molenaar nu nog niet aan de orde. Stichting Boei is gespecialiseerd in het beheer en herbestemmen van industrieel erfgoed.

Volledig scherm
Bouwkundig is het mijnendepot bij Veere, gebouwd in 1916, een zusje van de Timmerfabriek in Vlissingen. © Ruben Oreel
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement