Volledig scherm
Carla Pouwer, terreincoördinator bij Zuid 1 van Kweeklust, schreef het jubileumboekje van de eeuw oude volkstuinvereniging. © Ernesta Verburg

Kweeklustige tuinders uit Middelburg hebben na een eeuw nog toekomst

MIDDELBURG - De Middelburgse volkstuinvereniging Kweeklust bestaat deze week officieel een eeuw en viert dat onder meer met de uitgave van een jubileumboekje.

Een grasveldje met een bankje, een tuin met uitbundig bloeiende bloemen: het is goed toeven op het volkstuincomplex bij het Kanaal door Walcheren. Het terreintje aan de Oude Veerseweg telt 21 tuinen en kent als enige van de acht tuinen van Kweeklust een wachtlijst. ,,Het is de enige volkstuin dicht bij de binnenstad en het complex is niet zo groot", verklaart Henk Rietveld, die niet alleen terreincoördinator van de tuin aan de Oude Veerseweg is, maar ook voorzitter van VTV Kweeklust.

Acht tuinen

Kweeklust onderscheidt zich niet alleen door haar leeftijd van andere volkstuinen. Bijzonderder is nog dat de vereniging maar liefst acht tuinen kent. Van de Oosterse Lageweg (Zuid 1 en Zuid 2) tot aan Sint Laurens; van de Veerse Poort tot aan de Adelaarstraat; van Griffioen tot aan Nadorst. En de Oude Veerseweg dus, die een beetje als bakermat van Kweeklust geldt. Want de eerste tuin lag in de buurt, hoewel niet helemaal duidelijk of het aan de Karelsgang was of aan de Segeerssingel aan de andere kant van het kanaal. 

De Middelburgse volkstuinvereniging is op 14 april 1919 officieel opgericht. Vijf jaar eerder was initiatiefnemer ingenieur Bloemsma al met plannen bezig, maar de Eerste Wereldoorlog, die ook in het ‘neutrale’ Nederland voor economische ontwrichting zorgde, gooide roet in het eten. De ideologische motieven van D. Bloemsma van de Rijkstuinbouwschool stonden vijf jaar later nog overeind. ,,De minder bedeelden hadden behoefte aan (goedkoop) voedsel en als de arbeiders op hun vrije zaterdagmiddag in de volkstuin werkten, dronken ze hun weekloon niet op in de kroeg”, vat Rietveld samen.

Vanaf het grasveldje aan de Oude Veerseweg zijn bloemen en planten te zien en verderop zijn kunstige prieeltjes en boogjes gemaakt. ,,Heel anders dan vroeger. Toen waren er rechte rijen en werden de percelen zo vol mogelijk met groenten gezet voor een grote opbrengst. In het begin werkten er ook meer mannen. Nu komen mannen en vrouwen er voor hun plezier. Natuurlijk vinden nog veel mensen het leuk om uit eigen tuin te oogsten. Maar nu kiezen mensen vaker voor exotische soorten of kruiden. En ze richten hun perceeltjes frivoler in, met rondingen en paadjes bijvoorbeeld.”

Handgeschreven

Carla Pouwer, terreincoördinator Zuid 1, is voor het uitbrengen van het jubileumboekje de geschiedenis ingedoken. Het door haar handen laten gaan van oude aktes, handgeschreven ( ‘vaak gekalligrafeerde’) notulen, vond ze 'superleuk’.  ,,Sommige zaken waren niet makkelijk te vinden of moeilijk te ontcijferen. Maar ik heb wel veel gehad aan zaken die bij het 75-jarig jubileum al waren uitgezocht.”

De naam Kweeklust wijst op de ouderdom van de volkstuin, maar het tuinieren zelf blijft springlevend, betoogt de voorzitter. Rietveld: ,,Zelf groenten verbouwen past in het huidige klimaatbewustzijn, evenals het belang van groen in de stad. Daarnaast komen mensen helemaal tot rust in hun volkstuin, juist in deze jachtige tijd.” 

Het jubileumboekje wordt donderdag gepresenteerd. De ruim 530 leden van Kweeklust krijgen een exemplaar en vieren het jubileum later op een zelfgekozen tijdstip. Met een feestje of met de ingebruikname van bijvoorbeeld een nieuwe picknicktafel.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Legaliseren kamerverhuur kan leiden tot veel rechtszaken
    PREMIUM
    opinie

    Legalise­ren kamerver­huur kan leiden tot veel rechtsza­ken

    DOMBURG - De verhuur van kamers aan toeristen is in de gemeente Veere een oud gebruik. Een eeuw geleden verhuurden inwoners al kamers aan mensen die kwamen genieten van duin, strand en zee. Jarenlang was het een mooie manier om iets bij te verdienen. Tegenwoordig is het echter big business. Om de kamerverhuur beheersbaar te houden, heeft de gemeente een plan gemaakt. Maar dat plan lijkt alleen maar ongelijkheid tussen verhuurders in de hand te werken.