Volledig scherm
Jaap van 't Veer (links) © Maurits Sep

Kunstwerk Jaap van 't Veer onthuld in synagoge Middelburg

MIDDELBURG - In de synagoge van Middelburg is vrijdagmiddag een kunstwerk onthuld dat is geschonken door de Oostkapelse kunstenaar en schrijver Jaap van 't Veer.

Van 't Veer is terminaal ziek en het was zijn grote wens dat het beeld, dat hij thuis had staan, een plek zou krijgen in de synagoge. "Er is geen mooiere plek dan daar", vindt hij. De Stichting Synagoge Middelburg en de Joodse Gemeente in Zeeland aanvaardden het in grote dank.

"Het kunstwerk verbeeldt drie vrouwen die worden afgevoerd. De inspiratie ervoor komt uit hoe de wereld de joden in de Tweede Wereldoorlog heeft laten afvoeren, zonder protest, behalve dan door de dokwerkers in Amsterdam. Natuurlijk waren er helden die joden thuis verstopten, maar grotendeels hielden we ons afzijdig. Daar schaam ik me voor", verklaart de Oostkapelse kunstenaar.

Aad Vos van de Stichting Synagoge Middelburg was ontroerd door het kunstwerk. "Het is van een serene schoonheid, maar geen troostrijk, geen vrolijk beeld. Drie hulpeloze menselijke figuren, wanhopig en weerloos. Beroofd van hun gezicht en daardoor ontdaan van hun menselijkheid. Zo moeten ook zij zich hebben gevoeld die in de oorlog hun laatste weg gingen. Het beeld geeft dus wel de geschiedenis van de joden weer. En die was ook niet vrolijk."

Volledig scherm
Kunstwerk voor de synagoge. © Maurits Sep