Koudekerke breidt bunkerroute uit
KOUDEKERKE - Koudekerke (W) heeft een unieke militaire erfenis met tankgracht, tien bunkers en een zeventien ton zware bunkerplaat. De dorpsraad wil de wandelroute langs die erfenis nu gaan uitbreiden.
Bunkers zijn verankerd in het DNA van Koudekerke, concludeerde de historische werkgroep van de Koudekerkse dorpsraad bij het opstellen van de dorpsvisie. Daarom moet er ook meer met die vestingwerken worden gedaan. Met de uitbreiding van de bunkerroute geeft het dorp daaraan nu gevolg.
De bestaande wandelroute langs het Landfront wordt met een nieuw pad doorgetrokken, langs de tennisbanen en begraafplaats naar het herdenkingsmonument aan de Biggekerksestraat. Achter de begraafplaats staat ook nog een bunker. Die is na de Tweede Wereldoorlog met aarde bedolven en inmiddels aan het zicht onttrokken door struiken en bomen. De betonnen kolos wordt uitgegraven.
Dorpsraadsecretaris Anton van Haperen: ,,In 2015 kregen we de Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten Zeeland; toen hadden we al de ambitie ons oorlogsverleden beter beleefbaar te maken en het monument te betrekken bij de bestaande bunkerroute. Dit is ook een eerste stap richting verdere uitbreiding van het wandelnetwerk rond het dorp.''
De geschiedenis achter de restauratie van het oorlogsmonument krijgen de bezoekers in een notendop te zien en te horen via een QR-code aan de herdenkingszuil. Het dorpsbreed gedragen restauratieproject resulteerde ook in een speurtocht naar de nabestaanden van de gesneuvelde dorpsbewoners, wier namen in de sokkel van het monument staan; naambordjes voor hen. En het boek 'Koudekerke in oorlogsjaren'.
Volgens Van Haperen kan de aanleg van het nieuwe schelpenpad in het najaar beginnen. De gemeente draagt 13.170 bij uit het Fonds Leefbaarheid. De dorpsraad stopt er zelf ook 4.500 euro in. Van Haperen: ,,De gemeente neemt straks het groot onderhoud voor z'n rekening. Het kleinere werk doen vrijwilligers.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De planten die Leo vroeger verkocht en vertroetelde, schildert hij nu tijdens zijn pensioen
SEROOSKERKE - Een artisjok die hij portretteerde, vindt Leo Groenleer de allermooiste botanische aquarel die hij ooit maakte. Maar ook de artisjok is te koop. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUM
Middelburg ‘moet wel handhaven, omdat winkelier zich niet aan afspraken houdt’
-
PREMIUM
Bewoners Vlissingse zorgcentra genieten van ‘lekker vette’ haringen
VLISSINGEN - Een harinkie gaat er altijd in bij Ton Barkel. En een tweede ook. In stukjes of aan de staart boven het keelgat, dat maakt de bewoner van Ter Reede niet uit.
-
Man (26) in Vlissingen aangehouden voor rijden onder invloed na een ongeval
VLISSINGEN - Een 26-jarige man uit Vlissingen is gistermiddag aangehouden nadat hij tegen een geparkeerd auto aan was gereden. Een speekseltest voor drugs sloeg daarna positief uit. -
Drenkeling bij Domburg
DOMBURG - Een zwemmer is dinsdagavond bij Domburg in de problemen geraakt. Omstanders hebben de drenkeling uit het water gehaald. Het slachtoffer is met spoed naar het ziekenhuis gebracht. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.