Volledig scherm
De gerestaureerde herdenkingszuil bij de Koudekerkse begraafplaats wordt opgenomen in de bunkerroute. © lex de meester

Koudekerke breidt bunkerroute uit

KOUDEKERKE - Koudekerke (W) heeft een unieke militaire erfenis met tankgracht, tien bunkers en een zeventien ton zware bunkerplaat. De dorpsraad wil de wandelroute langs die erfenis nu gaan uitbreiden.

Bunkers zijn verankerd in het DNA van Koudekerke, concludeerde de historische werkgroep van de Koudekerkse dorpsraad bij het opstellen van de dorpsvisie. Daarom moet er ook meer met die vestingwerken worden gedaan. Met de uitbreiding van de bunkerroute geeft het dorp daaraan nu gevolg.

De bestaande wandelroute langs het Landfront wordt met een nieuw pad doorgetrokken, langs de tennisbanen en begraafplaats naar het herdenkingsmonument aan de Biggekerksestraat. Achter de begraafplaats staat ook nog een bunker. Die is na de Tweede Wereldoorlog met aarde bedolven en inmiddels aan het zicht onttrokken door struiken en bomen. De betonnen kolos wordt uitgegraven.

Dorpsraadsecretaris Anton van Haperen: ,,In 2015 kregen we de Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten Zeeland; toen hadden we al de ambitie ons oorlogsverleden beter beleefbaar te maken en het monument te betrekken bij de bestaande bunkerroute. Dit is ook een eerste stap richting verdere uitbreiding van het wandelnetwerk rond het dorp.''

De geschiedenis achter de restauratie van het oorlogsmonument krijgen de bezoekers in een notendop te zien en te horen via een QR-code aan de herdenkingszuil. Het dorpsbreed gedragen restauratieproject resulteerde ook in een speurtocht naar de nabestaanden van de gesneuvelde dorpsbewoners, wier namen in de sokkel van het monument staan; naambordjes voor hen. En het boek 'Koudekerke in oorlogsjaren'.

Volgens Van Haperen kan de aanleg van het nieuwe schelpenpad in het najaar beginnen. De gemeente draagt 13.170 bij uit het Fonds Leefbaarheid. De dorpsraad stopt er zelf ook 4.500 euro in. Van Haperen: ,,De gemeente neemt straks het groot onderhoud voor z'n rekening. Het kleinere werk doen vrijwilligers.''

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement