Volledig scherm
Enzo en Annelies Keijzer spelen in het kunstwerk Huis van Joep van Lieshout. © Ziggy Marlissa

'Klimkunstwerk' Huis in Middelburg blijft mogelijk op z'n plek

MIDDELBURG - Kunstenaar Joep Van Lieshout hoopt dat de gemeente Middelburg zijn kunstwerk Huis koopt. Hij doet de gemeente daarom een aanbod om het werk - een verwrongen stalen kooi aan de voet van de Lange Jan - zo gunstig mogelijk te kunnen kopen.

Van Lieshout heeft het werk gemaakt voor de kunstmanifestatie Façade, in het jubileumjaar Middelburg 800 jaar stadsrechten. Het is een bijzonder populair kunstwerk, vooral bij kinderen die er graag in en op klimmen. Centrum voor Beeldende Kunst Zeeland - dat Façade organiseerde - en de gemeente overleggen al langer over de mogelijkheid het kunstwerk aan te kopen en permanent te laten staan.

Trots

Joep van Lieshout doet nu een handreiking, omdat het college dinsdag 14 augustus over een eventuele aankoop spreekt. 'Atelier Van Lieshout is trots op de positie die Huis heeft weten in te nemen in de binnenstad van Middelburg en hoopt dat het college van B en W en de gemeenteraad zullen overgaan tot aankoop. In uw duidelijke en ambitieuze werkprogramma staan uw plannen beschreven voor de (door)ontwikkeling van de historische binnenstad. Huis kan daarin een beeldbepalende rol spelen en meerwaarde bieden. Het werk genereert in alle seizoenen extra aandacht voor en aanloop op het Koorkerkplein, wat gunstig is voor de leefbaarheid en de ondernemers rondom het plein. Het creëert een sprankelende plek en biedt een aanknopingspunt voor diverse toekomstige culturele uitingen.'

Bruikleen

Van Lieshout biedt Middelburg aan het werk Huis in bruikleen te nemen, met de belofte het in 2020 te kopen voor de verlaagde prijs van 64.000 euro. Een andere mogelijkheid is dat Middelburg het werk nu koopt en dat bedrag in vier jaar (deze raadsperiode) afbetaalt.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement