Wim Hofman kijkt met maakster Wieteke Hendrikx naar een net door hem onthuld ‘kleurig, optimistisch’ schilderij van het Nollebos.
Volledig scherm
Wim Hofman kijkt met maakster Wieteke Hendrikx naar een net door hem onthuld ‘kleurig, optimistisch’ schilderij van het Nollebos. © Dirk Jan Gjeltema

Kleurige schilderijen ondersteunen actiegroep Ons Nollebos

VLISSINGEN - De Nollebos-portretten van Wieteke Hendrikx zijn ‘kleurig en optimistisch’ en stralen daarmee uit dat het ‘een feest is om er te lopen en te kijken’. De komende maand is het Vlissingse wandelbos in zes gedaantes te zien in Brasserie BLVD.

Hendrikx portretteerde het Nollebos op verzoek van de Stichting Behoud en Beheer Nollebos/Westduinpark, de actiegroep die zich ook presenteert als ‘Ons Nollebos’. Kunstenaar Wim Hofman opende maandagmorgen de bescheiden tentoonstelling in de brasserie aan het begin van Boulevard Evertsen. De expositie moet, aldus de initiatiefnemers van Ons Nollebos, eenieder de schoonheid van het bos laten zien om duidelijk te maken dat het bos niet mag wijken voor vakantiehuisjes.

Bos en park ‘bijzonder geheel’

Wim Hofman is het met de stichting eens dat het park - ‘een echt bos is het nog niet’ - herkenbaar moet blijven. ,,Er mag wel wat veranderen, maar je moet het niet volbouwen anders verknoei je alles.” Hofman nuanceerde overigens wel dat het Nollebos zijn naam pas enkele decennia eer aan doet. Toen hij als jochie op het strand en de boulevard speelde, ‘stelde het bos nog niet veel voor’. Intussen zijn Nollebos en Westduinpark uitgegroeid tot een bijzonder geheel dat zowel voor de Vlissingers als voor recreanten en toeristen die de ruimte zoeken geconserveerd moet worden. 

De schilderijen van Hendrikx, één van de eerste Vrienden van de stichting, zijn de komende maand te zien tijdens de openingsuren van BLVD. De kunstwerken zijn te koop, een percentage van de opbrengst is voor de stichting. Die heeft nog geen bestemming voor een oorlogskas, zegt voorzitter Frans de Reeper. ,,Maar het is fijn als we wat geld achter de hand hebben als we op een gegeven moment posters willen laten drukken of ander actiemateriaal nodig hebben.”

Streefbeeld

De leden van de stichting maken zich op voor de laatste bijeenkomst voor ‘het streefbeeld’ van het Nollebos. De gemeente hoopt dat een landschapsarchitect met hulp van de inbreng van burgers en ondernemers een mooi plan voor het Nollebos en aangrenzend Westduinpark kan opstellen. Als de gemeenteraad later dit jaar een concreet plan voor de natuur en toekomstige bedrijfsmogelijkheden vaststelt, kunnen ondernemers van Kanovijver en sauna na vele jaren hun bedrijven aanpassen aan de eisen van de tijd.

De Reeper heeft er na drie vorige bijeenkomsten niet echt veel vertrouwen in. ,,We hebben nog weinig of niets over de plannen van de ondernemers gehoord. We vrezen dat ze toch nog steeds een groot aantal vakantiehuizen willen bouwen.”