Kippenvel bij herdenking Slag om de Sloedam

VIDEOARNEMUIDEN  - Omgeven door spoorlijnen en wegen, met industrie aan de einder en het geluid van een ploegende tractor op de achtergrond is het nauwelijks voor te stellen. Op deze plek werd 73 jaar geleden een bloedige slag geleverd in een ijzig koud landschap dat toen gedomineerd werd door zout water en slik. Vele jonge Canadezen en Schotten lieten het leven.

De tientallen slachtoffers van de Slag om de Sloedam tussen Zuid-Beveland en Walcheren werden zaterdag herdacht. Zowel gedeputeerde Ben de Reu van de provincie Zeeland als wethouder Chris Dekker van Middelburg onderstreepten het belang van de Slag om de Schelde, waar de 'Operatie Mallard' onderdeel van uitmaakte.

Vergelijkbaar met D-Day

 ,,Vaak wordt de Slag om Arnhem aangehaald als over de bevrijding van Nederland wordt gesproken. Maar de slag om de Schelde was veel belangrijker voor de bevrijding van Nederland", zei Ben de Reu. Dekker maakte in zijn toespraak de vergelijking met D-Day, de invasie van Normandië. ,,Qua hevigheid zijn deze slagen met elkaar te vergelijken." Beide bestuurders benadrukten het belang van herdenken en het verdedigen van vrijheid anno 2017.

Quote

In combinatie met de doedelzak­mu­ziek gaf dat echt een kippenvel­mo­ment

Stef Traas

Aan het einde van de ceremonie bracht een verkenningsvliegtuig een verkenningsvliegtuig een eregroet door enkele rondjes over de Sloedam te vliegen. ,,In combinatie met de doedelzakmuziek gaf dat echt een kippenvelmoment", zegt Stef Traas van het Bevrijdingsmuseum.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Canadese troepen maken zich gereed voor de gevechten op Zuid-Beveland en Walcheren en de uiteindelijke Slag om de Sloedam. Foto’s van Bevrijdingsmuseum Zeeland

Behalve de vertegenwoordigers van de gemeenten Borsele, Middelburg en de provincie Zeeland, legde ook onder andere de ambassadeur van Canada een krans. Enkele honderden belangstellenden woonden de ceremonie bij. Sommigen van hen hadden al een flinke wandeling achter de rug.  Vanuit het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp konden mensen mee doen aan één van de vier Mallard Wandeltochten. 

Zevenhonderd deelnemers

Volgens Traas deden in totaal ruim zevenhonderd mensen mee aan de Mallardmars. ,,Mede dankzij het goede weer was het een groot succes. Er waren dit jaar ook heel wat kinderen aanwezig. Die waren met oude militaire voertuigen naar de Sloedam gebracht en hebben daarna ook de  herdenking in Vlissingen bijgewoond."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement