Barbara Voogt (met verrekijker) laat piloot Mario Aspeslagh in de polder bij Grijpskerke weten waar hij de drone naar toe moet sturen.
Volledig scherm
PREMIUM
Barbara Voogt (met verrekijker) laat piloot Mario Aspeslagh in de polder bij Grijpskerke weten waar hij de drone naar toe moet sturen. © Dirk Jan Gjeltema

Kiekendief laat zich niet zomaar door een drone wegjagen

GRIJPSKERKE - De bruine kiekendief voelt zich al een halve eeuw thuis in Zeeland. Maar sinds 2002 neemt het aantal broedparen toch weer af. Monitoring van de nesten van broedende kiekendieven met hulp van drones moet de teruggang afremmen, hoopt de Roofvogelwerkgroep Zeeland.

Samen met collega-werkgroeplid én drone-piloot Mario Aspeslagh is Barbara Voogt woensdagmorgen voor Hemelvaart bij een watergang ten zuiden van Grijpskerke. In een rietkraag broedt een paartje kiekendieven en de vogelaars willen weten of en hoeveel eieren er in het nest liggen. Het mannetje vliegt direct op, zodat het een fluitje van een cent is om het nest te vinden. 

Aspeslagh en Voogt achterhalen desondanks niet hoeveel eieren er in het nest liggen, want het vrouwtje blijft rustig zitten. Mario lacht: ,,De drone cirkelt twee meter boven haar, zodat de kiekendief genoeg ruimte heeft om weg te vliegen. Maar het vrouwtje geeft geen krimp en is niet van plan het nest te verlaten.”