Tot vrijdag lag het kerkschip Elia II nog aan de korte zijde van de Visserijkade (links, voor de geparkeerde auto’s). Nu ligt het vaartuig  honderd meter verderop aan een lange zijde van de Eerste Binnenhaven in Vlissingen.
Volledig scherm
Tot vrijdag lag het kerkschip Elia II nog aan de korte zijde van de Visserijkade (links, voor de geparkeerde auto’s). Nu ligt het vaartuig honderd meter verderop aan een lange zijde van de Eerste Binnenhaven in Vlissingen. © Dirk Jan Gjeltema

Kerkschip Elia II op nieuwe plek in Vlissingse binnenhaven

VLISSINGEN - Het zogenoemde kerkschip Elia II is eind vorige week ‘verhuisd’ in de Eerste Binnenhaven. Het schip van Georgisch-orthodoxe kloosterlingen ligt nu aan de lange kant van de Visserijkade, aan de zijde van de Prins Hendrikweg.

De Elia II lag tot vrijdag aan de korte kant van de Visserijkade, ter hoogte van ‘het witte huis’ aan de Prins Hendrikkade. Het kadedeel van de vorige aanmeerplek - zo’n honderd meter van de huidige verwijderd - is vanaf 1 januari verhuurd en moest daarom worden vrijgemaakt. Het kerkschip mag van het Vlissingse gemeentebestuur nog twee maanden in de Eerste Binnenhaven blijven, maar moest dus een eindje verder gaan liggen.

Voor 1 maart definitief weg

Vader abt Abibos, kapitein-schipper van de Elia II was vorige week afwezig, zodat de havenmeester de zusters vrijdag hielp het schip een klein eindje te verplaatsen. Het schip ligt nu aan de kade voor het perceel waar het nieuwe kantoor en logiesverblijf van offshore-bedrijf Gould Service later dit jaar verrijst, net voor het kantoor van het Nederlands Loodswezen. Vóór 1 maart moet het schip definitief de Vlissingse haven verlaten. 

Georgisch-orthodox kerstfeest

De kloosterlingen waren afgelopen dagen niet aanwezig, omdat ze voorbereidingen troffen voor de viering van het Georgisch-orthodoxe kerstfeest in hun voormalige Antwerpse godshuis. De belangrijkste plechtigheden voor die viering zijn in de avond en nacht van 6 op 7 januari. Volgende week, dinsdag 14 januari, vieren Georgisch-orthodoxe gelovigen Nieuwjaar.