Volledig scherm
Kanons Zeeuws Museum © René Hoonshorst

Kanons laten scheeps- én ambachtshistorie herleven op Abdijplein

MIDDELBURG - Bij het Zeeuws Museum op het Middelburgse Abdijplein zijn niet alleen twee vier eeuwen oude kanons, maar worden ook de ambachtslieden geëerd, die het schiettuig destijds goten.

Het kunstwerk werd zaterdag 'onthuld' door de maker, kunstenaar Sjuul Joosen. Zijn ontwerp was gekozen, omdat het niet de kanons - zoals de meervoudsvorm voor kanonnen op schepen luidt - als oorlogstuig bejubeld, ook niet naar de zee verwijst, maar de nadruk legt op het ambacht van het gieten van het wapentuig.

De Middelburgse klokken- en geschutgietersfamilie Burgerhuys was in van eind zestiende tot diep in de zeventiende eeuw befaamd om haar werk. Het grootste kanon, waarbij de twee gieters staan, is gemaakt door Johannes Burgerhuys. Het tweede, kleinere kanon waarschijnlijk door zijn vader Michael, vertelde geschiedkundige Ruud Paesie zaterdagmiddag voor een gemêleerd gezelschap.

De twee kanons zijn opgevist voor de Walcherse kust. Of ze destijds samen aan boord van een admiraliteitsschip stonden, zou nader onderzoek moeten uitwijzen. Behalve de kunstenaar en Paesie mochten ook directeur van het Zeeuws Museum Marjan Ruiter, Middelburgs cultuurwethouder Johan Aalberts en gedeputeerde cultuur Ben de Reu iets over de kanonnen ('dat kanons wil niet echt lukken', gaf Ruiter toe) zeggen. Het Zeeuws Museum heeft de kanons gekregen, maar vond het Abdijplein een logischer plek voor het historische schiettuig. De ruim 2,5 ton en 1200 kilo zware kanons kunnen niet zomaar overal in het museum staan en ze zijn gegoten in de huidige Statenzaal, die in de zeventiende eeuw nog werkplaats van Burgerhuys was.

De herkomst van het wapentuig en de tentoonstellingsplek verbinden het provinciebestuur met de kanons. Op beide schiettuigen is bovendien ook het Zeeuwse wapen te vinden. Mét de inscriptie 'Middelburg' er boven, wat de verbintenis met de gemeente legt. De Reu en Aalberts waren het er over eens dat het wapen en de inscriptie de banden tussen provincie en gemeente verstevigen. De Reu: "Het zou mooi zijn als elke gemeente het Zeeuwse wapen onder haar eigen naam zou zetten. Die eensgezindheid zou Zeeland ook in Den Haag kunnen helpen."

Volledig scherm
Kanons Zeeuws Museum © René Hoonhorst
Volledig scherm
Kanons Zeeuws Museum © René Hoonhorst
Volledig scherm
Kanons Zeeuws Museum © René Hoonhorst
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement