Uit een nest op de Lange Jan in Middelburg is een jonge slechtvalk geboren.
Volledig scherm
Uit een nest op de Lange Jan in Middelburg is een jonge slechtvalk geboren. © Bas de Maat (Provincie Zeeland)

Jonge slechtvalk geboren na vlagverbod op Lange Jan in Middelburg

MIDDELBURG - Het vlagverbod op de Lange Jan in Middelburg lijkt succesvol te zijn: de broedende slechtvalken hebben één van de vier eieren uitgebroed. De afgelopen jaren kwam geen enkel ei uit.

Het jong dat nu is geboren is ongeveer twaalf dagen oud en krijgt volgende week van vrijwilligers van de Werkgroep Roofvogels Zeeland een kleurring. Daarmee kan de jonge slechtvalk ook nadat hij het nest heeft verlaten, gevolgd blijven worden.

Geen vlag

De Lange Jan is eigendom van de gemeente. De provincie ontdekte dat er net als voorgaande jaren een paar slechtvalken in de toren zat te broeden en vroeg de gemeente om tijdelijk niet te vlaggen. Voorgaande jaren verlieten de slechtvalken namelijk voortijdig het nest en kwamen er geen eieren uit. Op Koningsdag, bij de Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei ging de vlag niet uit.

Bij een eerdere controle van het nest bleken er vier eieren te liggen. Eén van de vier lag nu nog in het nest, maar zal volgens de gemeente niet meer uitkomen. Twee andere eieren zijn verdwenen. Na dit broedseizoen wordt bekeken of de maatregel effectief was en wat dat voor de komende jaren betekent met vlaggen in het broedseizoen.

Hoewel de slechtvalk met ongeveer 200 broedparen in heel Nederland niet meer heel zeldzaam is, komt een broedend stel binnen de stadsgrenzen nog altijd niet veel voor.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. T-shirts moeten toerist straks warm welkom geven: ’Zeeland mist jou!’
    PREMIUM

    T-shirts moeten toerist straks warm welkom geven: ’Zeeland mist jou!’

    VLISSINGEN - Je kunt als ondernemer bij de pakken neer gaan zitten door de coronacrisis, maar daar wil Roxane van den Berg niet aan. De eigenaresse van modezaken Manhattan Domburg en Manhattan Vlissingen komt daarom met een naar eigen zeggen ‘warm, eenvoudig, maar toch alles verbindend ‘feel-goodidee’: T-shirts met uitnodigende Nederlandse, Duitse en Engelse teksten. ,,Om toeristen straks het beste welkom-teruggevoel ooit te geven.”