Johan Adriaan van de Perre (1738-1790)

Representeerde als Eerste Edele prins Willem V in het bestuur van het gewest Zeeland. Hij stimuleerde wetenschappelijk onderzoek en was oprichter van het eerste en enige natuurkundig genootschap voor dames in Europa.

Johan Adriaan van de Perre ging in 1749-1755 naar de Latijnse school te Middelburg en studeerde daarna rechten in Leiden. Hij promoveerde op 26 mei 1757, waarna hij een reis of ‘grand tour’ door Zwitserland en Frankrijk maakte. Tijdens een langdurig verblijf in Parijs werd zijn interesse voor de wetenschap en de kunst gewekt.

Terug in Middelburg trouwde hij Jacoba van den Brande. Vanaf 1762 was hij lid van de stadsregering; hij was schepen in 1762-1764 en 1767-1769 en raad van 1764-1767. Van 31 oktober 1768 tot 26 januari 1779 vertegenwoordigde hij Prins Willem V als Eerste Edele van Zeeland. Hierna bekleedde van de Perre geen ambten meer, alhoewel hij buitengewoon afgevaardigde ter Staten-Generaal bleef.

Luchtballon

In de periode na 1779 beoefende hij de letterkunst en de wetenschap die op dat moment bloeide in Middelburg. Hij deed meteorologische waarnemingen en correspondeerde daarover en liet een luchtballon op vanuit zijn tuin in Middelburg.

Van de Perre was ook beschermheer van de Academie van Teken- en Bouwkunde en richtte in 1780 het Natuurkundig Gezelschap, in 1785 het Natuurkundig Genootschap der Dames en later het Middelburgsche Museum op.

Door zijn huwelijk met Jacoba van den Brande werd Johan Adriaan van de Perre heer van het landgoed Westhove. Zijn huispredikant, secretaris en bibliothecaris vanaf 1788 was Johannes Hendricus van der Palm (1763-1840), die later de eerste minister van onderwijs van Nederland zou worden.

Van de Perre overleed op 8 april 1790. Van zijn geschriften is alleen zijn dissertatie over zelfmoord en een toespraak bij de oprichting van het natuurkundig gezelschap voor dames gepubliceerd.

Geboren op 25 december 1738 te Middelburg. Overleden op 51-jarige leeftijd op 8 april 1790 te Middelburg. Partner: Jacoba van den Brande. 's Zomers verbleef het echtpaar op kasteel Westhove, Oostkapelle.

Volledig scherm
© Zeeuws Archief/PZC
  1. Veel onrust bij Vogelopvang De Mikke. Hulp aan gewonde dieren staat op losse schroeven
    PREMIUM

    Veel onrust bij Vogelop­vang De Mikke. Hulp aan gewonde dieren staat op losse schroeven

    MIDDELBURG - Bij Vogel- en Zoogdieropvang De Mikke zijn ze geschrokken van de sluiting van het vogelhospitaal in Naarden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) legde deze week beslag op bijna alle medicijnen van het Naardense opvangcentrum voor zieke vogels wegens overtredingen van de diergeneesmiddelenwetgeving. Daardoor kunnen de dieren niet meer worden geholpen, stelt het vogelhospitaal.