Volledig scherm
Het fietspad langs de Leliëndaalseweg tussen Sint Laurens en Middelburg. © Google Maps

Innovatieve verlichting op fietspad tussen Middelburg en Sint Laurens

MIDDELBURG - Een deel van het fietspad langs de Leliëndaalseweg tussen Sint Laurens en Middelburg krijgt wel heel bijzondere verlichting. Over een lengte van 300 meter worden zogenoemde 'vonkjes' geplaatst. Dat zijn lichtjes in het wegdek die geen elektriciteit verbruiken, maar die oplichten doordat ze zonlicht opslaan en terugkaatsen.

Het is een project van Waterschap Scheldestromen en Sandee Groep. Het product van het Kamperlandse groenbedrijf moet milieuvriendelijker, veiliger en energiezuiniger zijn dan traditionele straatverlichting. Bovendien kan het worden aangelegd op plaatsen waar het lastig of duur is om elektriciteit aan te leggen.

Wanneer de lichtgevende markeerlijn precies wordt aangelegd is nog niet bekend. Medewerkers van beide bedrijven gaan volgende week eerst de straat op om fietsers te vragen hoe ze het fietspad ervaren met de huidige verlichting. Pas daarna wordt de glow-in-the-dark-verlichting aangelegd en vervolgens worden deelnemers van het onderzoek opnieuw gevraagd wat ze van het 'fietsvonkpad' vinden. Als de proef slaagt, wil het Waterschap deze innovatieve verlichting mogelijk op meerdere plaatsen gaan gebruiken.

Volledig scherm
© Thinkstock