Volledig scherm
© Claudia Sondervan

In Oost-Souburg, Ritthem en Vlissingen zijn per ongeluk stembiljetten uit Zuid-Holland uitgedeeld

Update 18.30 uurOOST-SOUBURG - In stembureaus in Oost-Souburg, Ritthem en Vlissingen zijn vandaag stembiljetten uit Zuid-Holland aangetroffen. Of er, voordat dit werd ontdekt, stemmen via een verkeerd biljet zijn uitgebracht, is niet bekend. Dat zal pas worden ontdekt als de stembussen om 21 uur worden geopend.

Ze keken vanochtend even heel vreemd op in stembureau Wijkcentrum de Zwaan aan de Vlissingsestraat/Kromwegesingel in Oost-Souburg. Want daar bleek een stapel stembiljetten uit Zuid-Holland te zijn afgeleverd. Er werden 10 verkeerde stembiljetten gevonden.

Vervolgens werden in het stembureau in de Protestantse Kerk in Ritthem de stapels met stembiljetten gecontroleerd en werden ook daar 49 biljetten uit Zuid-Holland gevonden. Ook bij het stembureau Bioscoop Cinecity zijn 21 verkeerde stembiljetten aangetroffen.

Alle biljetten controleren

,,Nadat de verkeerde biljetten in Oost-Souburg waren ontdekt, kregen de voorzitters van alle stembureaus in de gemeente Vlissingen op het hart gedrukt dat ze expliciet alle stembiljetten moesten controleren, om er zeker van te zijn dat deze voor hun stemdistrict waren bestemd”, zegt burgemeester Bas van den Tillaar.

De gemeente Vlissingen heeft overlegd met de Kiesraad wat er moet gebeuren met eventuele stemmen die op een biljet van Zuid-Holland zijn uitgebracht. ,,Deze stemmen zijn helaas ongeldig, heeft de Kiesraad ons meegedeeld”, zegt Van den Tillaar. ,,Zij moeten apart worden gehouden. We hopen natuurlijk dat dit tot een minimum beperkt zal blijven.”

Niet op de lijst

,,Om 11.00 uur vertelde een mevrouw ons dat de kandidaat op wie ze wilde stemmen niet op de lijst staat", vertelt voorzitter Victor Vermue van het stembureau in Oost-Souburg. ,,Toen bleek dat er verkeerde biljetten zijn bezorgd. Het gaat om biljetten uit Zuid-Holland. We hebben er uiteindelijk tien gevonden.” Hoe de fout is gemaakt, wordt uitgezocht. ,,We vermoeden dat de fout bij de drukker is gemaakt”, zegt Vermue.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement