Volledig scherm
Archief: politie © Emiel Muijderman

'Ik ben echt verbijsterd hoe meneer ooit zijn rijbewijs heeft gehaald'

MIDDELBURG - Mocht de rechtbank in Middelburg de eis van de officier van justitie tegen de 26-jarige Vlissinger C. K. opvolgen, namelijk achttien maanden cel waarvan zes voorwaardelijk en drie jaar niet rijden, dan is Zeeland voor enige tijd waarschijnlijk een stuk verkeersveiliger. 

Daarnaast zou K. ook nog onder toezicht van de reclassering moeten komen te staan en in een kliniek moeten worden behandeld aan zijn stoornissen. Hoewel K. nog redelijk jong is, kan hij inmiddels bogen op een aanzienlijke reeks verkeersdelicten: joyriding, rijden zonder rijbewijs, doorrijden na een aanrijding, onverzekerd rijden, rijden onder invloed, vernielingen en bedreigingen. 

Deze keer moest K. zich verantwoorden voor een poging toebrengen zwaar lichamelijk letsel op een agent, omdat hij geprobeerd zou hebben die hard achteruit rijdend van de sokken te rijden. 

Dollemansrit

Dat gebeurde op 24 mei van het vorige jaar in Vlissingen. Een agent zag K., die nog 28 dagen cel moest uitzitten bij zijn auto staan en probeerde hem daarop aan te spreken. In plaats daarvan gaf K. vol gas en begon er een dollemansrit. 

Tijdens die rit stopte K. voor een fietsende vader met twee kinderen en een motoragent stopte achter de auto van K. De agent riep nog 'staan blijven', maar K. reed vol gas achteruit, raakte de motor en de agent moest vol in de remmen om niet met motor en al om te vallen. 

En K. ging er weer met hoge snelheid vandoor. Hij reed tegen het verkeer in, stoof over het fietspad, scheurde door een woonwijk en de rit eindigde met een lekke band in Oost-Souburg. De motoragent had inmiddels de achtervolging vanwege het gevaar voor het overige wegverkeer beëindigd. 

'Onbegrijpelijk', verzuchtte de officier van justitie

Daar de identiteit van K. bekend was, kon hij kort daarna worden aangehouden en werd zijn rijbewijs ingenomen. ,,Onbegrijpelijk'', verzuchtte de officier van justitie. ,,Hij ligt languit achter het stuur, kan dus nauwelijks iets zien en als ik zie wat-ie allemaal al heeft misdaan ben echt verbijsterd hoe meneer ooit nog zijn rijbewijs heeft gehaald." 

Gevraagd naar de reden van zijn vlucht zei K. er vandoor te zijn gegaan omdat hij weinig trek had om die 28 dagen te gaan brommen. "Niet slim, ik heb er spijt van , want nu ben ik verder van de pad." En de agent had hij volgens hem slechts aangetikt. Wil K. nog in aanmerking komen voor teruggave van zijn rijbewijs moet hij eerst psychisch worden onderzocht.

Uitspraak over twee weken.