Volledig scherm
Patrick Gabrielse van Zeeland Houdt van Schaatsen: ,,In ons vijftiende jaar gaan we volgend jaar zeker wat extra’s doen.” © Maurits Sep

IJsbaan Middelburg blikt al vooruit naar jubileum

MIDDELBURG - Een extra ijsbaantje op de Markt van Middelburg? Een grotere wintermarkt? Speciale aandacht voor kunstschaatsen? ,,In ons vijftiende jaar gaan we volgend jaar zeker wat extra’s doen”, belooft Patrick Gabrielse van Zeeland Houdt van Schaatsen.

De veertiende editie is deze zondag aan de laatste dag bezig, maar Gabrielse kijkt al vooruit naar 2021. ,,De ijsbaan zoals we die nu op de Markt hebben staan, is steeds wat groter en beter geworden. Maar omdat de weekmarkt hier ook staat, is de ruimte uiteindelijk beperkt. En een extra baan op Plein 1940 is ook lastig, want dan moeten we dubbele beveiliging hebben. En er is nu al altijd iemand 24 uur per dag aanwezig. Dat zouden er dan twee zijn en dat wordt veel.”

Kleine uitbreiding

Daarom bekijkt Gabrielse vooral wat er op de Markt zelf nog bij kan. Een kleine uitbreiding ziet hij wel zitten. ,,Vorig jaar hadden we ongeveer 20.000 bezoekers. Dit jaar gaan we richting de 25.000, mede doordat we een week langer open zijn. Maar ook zonder die extra week hebben we beter gedraaid dan vorig jaar. Dat betekent wel dat we nu aan onze maximum capaciteit zitten.”

Nog meer scholen bezochten de ijsbaan. De curlingcompetitie werd weer wat populairder. ,,En dankzij Middelburg Winterstad versterken de winkels, de horeca en de ijsbaan elkaar”, zegt Gabrielse.

Eén baan goed doen

Zeeland Houdt van Schaatsen had voorheen ook een ijsbaan in Goes, maar dit jaar niet. In Zierikzee was er nu wel weer eentje, maar Gabrielse had gehoopt dat anderen de exploitatie volledig zouden overnemen. ,,Dat is niet gelukt. We willen daar volgend jaar wel weer een baan neerzetten, maar de exploitatie dan afstoten. Ik wil zelf liever één baan heel goed doen en elders alleen helpen.”

Middelburg krijgt dan zijn onverdeelde aandacht. Met hopelijk beter weer dan dit jaar. ,,Het was echt slecht. Heel zacht, veel regen en het ergste: veel wind. Dan was het net of er een föhn over de baan blies. De toplaag smolt en er lag water op. Schaatsen kan dan nog wel, maar mensen lopen liever voorbij. Gelukkig komen ze op andere dagen alsnog. En in de dagen tussen kerst en oudjaar was het droog en koud. Dat waren de allerdrukste dagen.”

Geen tent

‘Zet er dan een tent overheen’, opperen mensen wel eens. Gabrielse schudt van nee. Dat is te duur. ,,Bovendien, kijk nou: we staan hier pal voor het stadhuis. Het plaatje is té mooi om hier een tent neer te zetten. Je wilt schaatsen met het stadhuis op de achtergrond. En trouwens, wie weet hebben we volgend jaar wel weer een koude winter.”

 1. Zeeuws mkb kan nog wel wat leren over exporteren: ‘Internationale handel maakt je minder kwetsbaar’
  PREMIUM

  Zeeuws mkb kan nog wel wat leren over exporteren: ‘Internati­o­na­le handel maakt je minder kwetsbaar’

  VLISSINGEN - Zeeland is de provincie met de meeste export. En dat is vooral te danken aan de industrie. Het midden- en kleinbedrijf verkoopt nog maar weinig producten over de grens. En laat kansen liggen, zegt directeur Dick ten Voorde van de Zeeuwse ontwikkelingsmaatschappij Impuls. Het gaat bedrijven met internationale handel. ,,Het maakt je sterker en minder kwetsbaar.”
 2. Kamerleden keihard in debat marinierskazerne: ‘Schandelijk, Zeeland is bedonderd en vernederd’
  video - update 13.05 uur

  Kamerleden keihard in debat mariniers­ka­zer­ne: ‘Schande­lijk, Zeeland is bedonderd en vernederd’

  DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft geen goed woord over voor de manier waarop staatssecretaris Barbara Visser met Zeeland is omgegaan in de kwestie rond de marinierskazerne. Tijdens een Kamerdebat ligt ze onder vuur omdat ze Zeeland ‘bedrogen en voorgelogen’ zou hebben. Visser komt vanmiddag aan het woord. Vooralsnog lijkt haar positie echter niet in gevaar: de oppositie denkt voorlopig ‘slechts’ aan een motie van afkeuring - een soort gele kaart.
 3. Rowena ontmoette Bengaalse familie na 43 jaar; ‘Ze hadden me het liefst in een kooitje willen stoppen’
  PREMIUM
  VIDEO

  Rowena ontmoette Bengaalse familie na 43 jaar; ‘Ze hadden me het liefst in een kooitje willen stoppen’

  VLISSINGEN - In haar hoofd is Rowena van der Wekken (43) nog steeds in haar geboorteland Bangladesh. Het geluid van het drukke verkeer, de gebedsoproepen van moskeeën en de vechtende straathonden en -katten klinken nog na. De Vlissingse keerde zaterdag terug van een ontmoeting met haar familie nadat ze als baby van haar moeder werd afgepakt en via adoptie terechtkwam bij een Zeeuws echtpaar.