Volledig scherm
De Canadian Colour Guard nam deel aan de herdenkingsceremonie © Annemarie Zevenbergen

'Iedere naam is een schreeuw om vrede' (video)

VLISSINGEN - Vlissingen herdacht zaterdagmiddag op Uncle Beach de Slag om de Schelde.

De 92-jarige veteraan Patrick Churchill, Hij landde op 1 November 1944 op Uncle Beach, samen met het Brits/Franse 4e Commando. Als de hoogbejaarde veteraan zaterdag de woorden 'We will remember them' uitspreekt, is het doodstil. Vlissingen herdenkt de bevrijding van de stad en haar doden. De militairen en de bewoners van Vlissingen die omkwamen tijdens die bevrijding in de helse dagen tussen 1 en 4 november.

Hans Koeman van de Stichting Oorlogsjaren Vlissingen bij het voorlezen van de trieste rij namen: 'Iedere naam is een schreeuw om vrede'. De nieuwe Stichting draagt sinds vorig aar zorg voor de herdenking aan de voet van de Oranjemolen.

Leerlingen van het Scheldemond college lazen de dodenlijst voor. "Als je dan de naam van een jongetje van acht moet voorlezen gaat er wel iets door je heen. "Toen ik acht was kon ik gewoon buiten spelen", zegt Daniel Zielstra (17). Burgemeester Bas van den Tillaar vroeg zich in zijn speech ook af hoe die donkere dagen voor de Vlissingers waren. Dagen vol angst, verlies van geliefden. Hij droeg een fragment voor uit het dagboek van de Rode Kruis-arts Jens die in het zwaar onder vuur liggende ziekenhuis werkte.

Lees maandag meer in de PZC over de herdenking op Uncle Beach

Volledig scherm
De herdenking aan de voet van de Oranjemolen. © Annemarie Zevenbergen
Herdenking van de Bevrijding in Vlissingen. Bij de Oranjemolen lazen leerlingen van het Scheldemond College de namen voor van gestorven burgers en militairen.