Volledig scherm
PREMIUM
Festival Hrieps © Ruben Oreel

Hoe Hrieps eindigde in een nachtmerrie en justitie de verdachten in beeld kreeg

Een doffe klap. Glasgerinkel. Binnen een paar minuten is de hele dagopbrengst van Hrieps weg. De geldroof na het Walcherse muziekfestival, met een buit van een half miljoen euro, is één van de geruchtmakendste overvallen ooit in Zeeland. Hoe een jubileumeditie vorig jaar eindigde in een nachtmerrie en justitie meer dan tien verdachten in beeld kreeg. ,,Hrieps is mijn levenswerk. Ik heb geen rust voordat dit is opgelost.’’

Zelden is er ’s nachts op het weiland langs de Middelburgseweg vlakbij Grijpskerke zoveel activiteit als nu. Het is 12 mei 2019, kwart over drie. Honderd medewerkers van Hrieps sjouwen tafels, kratten, podiumdelen en ruimen troep op. Heftrucks rijden heen en weer. De 25ste editie van het muziekfestival is al twee uur afgelopen. De reusachtige tenten moeten voor de volgende ochtend leeg zijn. Het nagenieten kan bijna beginnen. Bij de organisatie, die geleid wordt door Hugo Kramer, is de grootste spanning eraf na een week keihard werken. De Hrieps-vrienden, onder wie Hugo’s vader, weten dan niet wat er een kilometer verderop gebeurt, in Grijpskerke. 

In een hoekhuis in de De Keizerstraat, waar Kramers ouders wonen, vliegt een betontegel van 50 bij 50 centimeter door het raam van de voordeur. Glasscherven vliegen de hele gang door. Kramers moeder, die alleen thuis is met haar kleindochter van drie, wordt volledig verrast. Drie gemaskerde mannen kruipen door de kapotte voordeur en gaan op zoek naar geld. Ze weten dat hier de volledige dagopbrengst van Hrieps in etappes naartoe is gebracht. De mannen handelen snel en pakken duizenden geldbriefjes. Kramers moeder, 75 jaar oud, heeft geen schijn van kans.