Volledig scherm
(vlnr) Niels van der Velde, Jeroen van der Ham en Danker Rijk van de Vlissingse vrijmetselaarsloge l’Astre de l’Orient bij het historische stemkastje. © l’Astre de l’Orient

Historisch stemkastje terug bij de vrijmetselaars in Vlissingen

VLISSINGEN - De Vlissingse vrijmetselaarsloge l’Astre de l’Orient heeft een stukje van zijn geschiedenis terug. Het Zeeuws Maritiem MuZEEum heeft de loge het oorspronkelijke stemkastje in bruikleen gegeven. Dat ontdekten de vrijmetselaars tijdens een excursie in het magazijn van het museum.

L’Astre de l’Orient’ werd in 1792 opgericht, maar had nog voorgangers, de loges Concordia en The Sun. Daar zou het stemkastje al bij in gebruik zijn geweest. Het is één van de schaarse stukken erfgoed van de Vlissingse vrijmetselaars, omdat in de Tweede Wereldoorlog de bezetter alle eigendommen van de loge in beslag nam. 

De stembox werd gebruikt om de leden van de loge anoniem en objectief te kunnen laten stemmen over belangrijke zaken, zoals het toelaten of bevorderen van leden. Het kastje lijkt op een huisje met twee gescheiden vakjes. Er wordt mee gestemd door een knikker in een vakje te doen. Op deze manier gaan de stemmingen bij de loges nog steeds.

Het stemkastje blijft in elk geval een jaar in bruikleen bij de loge in de Palingstraat. Daarna gaat het mogelijk weer terug naar het Muzeeum.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement