Volledig scherm
Kevin Joziasse bestuurt de nieuwe veegmachine die TPU Services voor hem liet aanpassen vanwege zijn fysieke beperking. Anton Weststrate (rechts) van leveranvier Gebr. Weststrate geeft hem extra uitleg over het legen van de veegmachine. © Lex de Meester

'Hier voel ik mij niet beperkt, hier voel ik me als ieder ander'

MIDDELBURG - Kevin Joziasse is beperkt in zijn mogelijkheden. TPU ziet wat hij wel kan en heeft er een rendabele werknemer bij. Kevin werkt iets langzamer dan een ander. En iets minder uren. "Maar wel net zo goed", benadrukt directeur Peter Reijnoudt van TPU Services.

En Kevin bloeit op door de kans die Reijnoudt hem biedt. "Ik heb nu het gevoel dat ik meetel. Ik zie mezelf niet als iemand met een beperking, maar hier voel ik me ook als ieder ander."

Het Middelburgse bedrijf nam Kevin Joziasse in februari aan. De 20-jarige Oost-Souburger kwam van de mytylschool De Sprienke in Goes en had twee keer geprobeerd bij een fietsenmaker aan het werk te komen. Dat was mislukt. Hoewel hij met goede moed van school was gekomen, zag Kevin zijn kans op een baan steeds somberder in - tot Reijnoudt en zijn compagnon Martin Wattel hem die kans wel boden.

Rendabele bijdrage

"Wij willen maatschappelijk betrokken ondernemen", verklaart Reijnoudt. "Bedrijven zeggen vaak dat ze er geen tijd voor hebben, of geen geld, om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Met een heel klein beetje moeite wordt heel veel mogelijk. Een andere jongen die bij ons werkte, zag door zijn ontwikkeling hier dat hij meer zou kunnen bereiken en is in september gaan studeren. En vergis je niet, Kevin levert gewoon een rendabele bijdrage aan ons bedrijf. En omdat hij op meer plekken inzetbaar is, kunnen de anderen zich concentreren op hun taken, maar ook hun werktijden flexibel indelen. Dankzij Kevin."

TPU investeert ook in Kevin. "Ik heb een bewegingsbeperking en de werkschoenen waren te zwaar. Ik heb lichtere gevraagd en gekregen", vertelt Kevin met een lach. "En toen ik hier begon mocht ik kleppen van rvs-tanks reviseren. Ik heb zelf aangegeven dat ik meer wilde doen. Nu werk ik ook op de kunststof-afdeling om opslagtanks in elkaar te zetten."

Veegmachine

Bovendien zorgt hij ervoor dat de loods op Arnestein twee keer in de week wordt geveegd. TPU Services kocht daarvoor een nieuwe veegmachine, die door leverancier Weststrate speciaal is aan gepast aan de mogelijkheden van Kevin, zegt Anton Weststrate.

"Het is een eenvoudig te bedienen machine en we hebben er een hoogledigingssysteem op gezet. Daardoor hoeft hij niet twee zware bakken met stof en vuil zelf onder uit de machine te halen en in de container te legen. Met een hendel kan hij een bak automatisch vanachter het stuur omhoog brengen en boven de container legen."

Kevin is blij met de nieuwe machine. "Hier is gemakkelijker mee te werken. Dat is fijn, want ik loop wat moeilijk en ik ben sneller moe. Daarom werk ik ook iets minder: van 8.00 tot 15.00 uur, maar wel vijf dagen per week." Hij voelt ook dat hij sterker wordt van het werken bij TPU Services. Zowel fysiek als sociaal. "In het begin praatte ik niet zo veel als nu. En ik probeer dingen nu zelf op te lossen, in plaats van het te vragen."

Vooruit

Kevin durft nog niet te ver vooruit te kijken, maar het geeft hem wel een fijn gevoel dat hij vooruit komt. "Ik heb op De Sprienke genoeg jongens gezien die van school af gingen en dachten: dit was het dan, verder kom ik niet. Laatst hadden we een reünie. Toen heb ik tegen docenten en anderen gezegd: 'Ga niet bij de pakken neer zitten. Het kan dus wél!"