Volledig scherm
In Oss wordt jaarlijks het Nederlands kampioenschap Apenkooien gehouden. © FR076 Van Assendelft Fotografie

Het Zeeuws kampioenschap apenkooien komt eraan

OOSTKAPELLE - Geen leukere gymles dan apenkooien, weet Jerina Brasser van de Sportvereniging Serooskerke. Tikkertje spelen waarbij niemand de grond mag raken en waarbij je kan klimmen en springen op en over hindernissen.

Omdat het zo’n ontzettend leuke gymoefening is wil ze proberen om 26 februari zoveel mogelijk jongeren van vier tot en met zestien jaar naar Oostkapelle te krijgen voor het Zeeuws Kampioenschap Apenkooien in sporthal De Halve Maan. Er wordt dan gespeeld in vier categorieën.

Quote

Kinderen zitten ongemerkt veel te lang achter een schermpje

Jerina Brasser, Sportvereniging Serooskerke

Ze weet nog niet of het heel druk wordt. Ze verwacht van wel want al heel wat mensen hebben informatie opgevraagd. Er wordt die dag gespeeld op drie velden in de gymzaal. ,,Elk partijtje duurt tien minuten.” Tijdens elk wedstrijdje staan drie groepen in het veld waarbij twee leden van één groep optreden als tikkers en de andere zo lang mogelijk moeten proberen om niet getikt te worden. ,,Er wordt gerouleerd tijdens het spel zodat iedereen aan de beurt komt.”

Geen touwen en ringen

Om te zorgen dat het Zeeuws jeugdkampioenschap veilig verloopt komen er geen hoepels op de grond te liggen en mogen de spelers geen gebruik maken van de touwen en ringen.

Brasser ziet het Zeeuws kampioenschap apenkooien als een mooi moment om zoveel mogelijk jongeren vanachter de spelcomputer, laptop en smartphone te krijgen. ,,Kinderen zitten ongemerkt veel te lang achter een schermpje.”

Als het kampioenschap en succes wordt sluit ze niet uit dat het vaker wordt gehouden. ,,En misschien ook voor volwassenen. Want iedereen heeft goede herinneringen aan apenkooien en zou het misschien nog wel eens willen doen.”