Volledig scherm
Wim en Riet de Meij in de oude bunker in Ritthem waar veel foto's hangen van het oude Ritthem en haar inwoners © Emile Calon

Het ‘o-ja-gevoel’ tijdens Ritthem Heeft Meer

RITTHEM - Met plezier kijkt Jannie Moelker naar de oude filmbeelden over Ritthem en omgeving tijdens ‘Ritthem Heeft Meer’. De 85-jarige inwoonster loopt deze zaterdag door haar dorp om de activiteiten te kunnen zien die overal worden georganiseerd en die gratis te bezoeken zijn. Van edelsmeden tot en met karaoke. De doorlopende voorstelling met oude filmbeelden vindt ze vooral boeiend omdat ze heel beelden ziet waarbij ze direct een ‘o ja-gevoel’ heeft. 

Dat geldt ook voor de bezoekers van de bunker van Wim de Meij aan de Louwerse’s Wegeling. In die bunker heeft De Meij heel wat foto’s hangen van Ritthem-van-vroeger, zoals de inundatie, sjezenrijden en gewone straatbeelden die bijzonder zijn omdat ze zo’n mooi beeld geven van het leven in Ritthem van vele tientallen jaren geleden. Volgens hem komen ook veel mensen kijken naar de portretten van oude familieleden. ,,Dat vinden ze mooi.” 

Naast de portretten staan in zijn bunker ook veel herinneringen aan de Slag om de Schelde in 1944 toen geallieerden de Duitsers verdreven uit grote delen van Zeeland zodat ze Antwerpen als haven konden gebruiken.

Zijn vrouw is deze dag ook te bewonderen. Zij draagt de Walcherse (zondags)dracht. ,,Een dracht die nog meer door heel weinig mensen wordt gedragen.” Volgens haar zijn er op Walcheren misschien nog een achttal vrouwen die elke dag die dracht nog dragen. ,,Het is bijna weg.” Zelf trekt zij die kleren ook alleen maar aan tijdens hele speciale gebeurtenissen. ,,En als we optreden samen met de andere leden van Westkappels Koor. Dan zijn we allemaal nog in dracht.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement