Volledig scherm
Wim Vreeke is strandvisser in hart en nieren. Hij vecht al jaren voor het behoud van de traditie van het fuikenvissen. © Ruben Oreel

'Het ambacht van vissen met fuiken mag niet uit Veere verdwijnen'

DOMBURG - Hij breit z'n eigen fuiken nog en vecht al jaren voor het behoud van de traditionele fuikenvisserij langs de Veerse kust; voor strandvisser Wim Vreeke (72) uit Domburg voelt dat soms als vechten tegen de bierkaai. "Maar het oude ambacht mag niet verloren gaan. Het is cultureel erfgoed", zegt hij strijdlustig.

De gemeente Veere steunt hem daarin. Het college van burgemeester en wethouders wil ruim 1.300 euro bijdragen aan de onderzoekskosten voor de recreatieve fuikenvisserij. Een eis die het ministerie van Economische Zaken stelt.

Verbod ingetrokken

Het strandvissen met fuiken werd in 2012 verboden omdat er te veel paling in de fuiken zou verdwijnen. Dat verbod werd begin dit jaar door de huidige staatssecretaris Martijn van Dam ingetrokken voor de Zeeuwse vissers, onder voorwaarden. Zo moet een onafhankelijk onderzoeksbureau bijhouden wat er gevangen wordt. Veere wil nu zeventig procent van die kosten voor haar rekening nemen.

Vreeke is blij met die bijdrage.

Lees dinsdag meer hierover in de PZC.