Volledig scherm
© Lex De Meester

Hagenpreek in Biggekerke: ‘We proberen er een allemansdienst van te maken’

BIGGEKERKE - Een dienst compleet met liederen en Bijbellezingen – niet in een kerkgebouw, maar gewoon in de open lucht. In Biggekerke vond zondagmiddag de jaarlijkse Walcherse hagenpreek plaats.

Rijen met strobalen liggen klaar op een veldje naast de boerderij van de familie Kole. Ze dienen als zitplaats voor de ruim tweehonderd bezoekers, die elkaar vrolijk groeten terwijl ze plaatsnemen. Een orgel en lessenaar staan klaar in het gras. Het ‘podium’ is versierd met zonnebloemen.

Han Kole stelde zijn grond beschikbaar voor het evenement, dat zo’n 25 jaar geleden ontstond uit een project van het ZLTO. ,,Sindsdien is het een jaarlijkse traditie geworden, die telkens op een andere plek in Walcheren plaatsvindt,” legt hij uit.

Zestiende eeuw

Hagenpreken stammen oorspronkelijk uit de zestiende eeuw, vertelt Frans van der Heijde uit Zoutelande. ,,Toen niet-katholieken uit kerken werden geweerd, begonnen zij hun diensten buiten te houden.” Van der Heijde is deze middag de voorganger. ,,Maar ik ben geen dominee,” zegt hij lachend. ,,Ik ben een ex-onderwijzer.”

De hagenpreken worden tegenwoordig niet meer uit noodzaak gehouden, maar om mensen samen te krijgen, vertelt Van der Heijde. ,,Het is een laagdrempelige dienst, waarbij iedereen welkom is: jong of oud, kerkelijk of niet-kerkelijk. We proberen er echt een allemansdienst van te maken. Ook bijzonder is dat een deel in dialect is.”

Vrijer

Vinus en Klazien Matthijsse uit Meliskerke zitten vijftien minuten voor aanvang al klaar op een strobaal en kletsen met hun buren. Ze zijn vaker bij de Walcherse hagenpreken geweest. ,,Het is fijn, zo samenkomen met mensen van heel Walcheren. En buiten voelt het wat vrijer.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement