Volledig scherm
© Thinkstock

Gezin woont in Vlissingen ruim honderd euro duurder dan gemiddeld

VLISSINGEN - Wonen in Vlissingen is voor een gezin in een huis met gemiddelde woz-waarde volgend jaar 108 euro duurder dan landelijk gemiddeld.

De woonlasten stijgen komend jaar. Dat Vlissingse gezin in een huis van 149.000 euro betaalt volgend jaar 831,63 aan lokale lasten. Het landelijk gemiddelde gezin in eenzelfde huis 723 euro. De gemeenteraad bespreekt de belastingtarieven morgenavond.

Rioolheffing

De ozb, maar ook de rioolheffing stijgt met bijna zes procent. Dat tarief voor eigenaars wordt 219,65 euro, de gebruikersheffing wordt 70,87 euro voor een gewoon huishouden. Landelijk gemiddeld kostte een rioolaansluiting 193 euro. Vlissingen heeft de rioolheffing dan wel kostendekkend.

Ook de lijkbezorging wordt duurder. Die heffing voor begraven stijgt 5,6 procent en is dan nog maar voor de helft kostendekkend.

Liggeld

Het liggeld in de Vlissingse havens dekt ook maar de helft van de kosten. Toch blijft het bij de havengelden bij 0,6 procent inflatiecorrectie. De afvalstoffenheffing, hondenbelasting, forensenbelasting en precariorechten zijn wel kostendekkend, daar komt alleen inflatie bovenop. Op de leges na: de vergoeding voor het verstrekken van vergunningen en documenten dekt zeventig procent van de kosten maar er komt alleen inflatie bij.

Voor de nieuwe tarieven voor parkeren en toeristenbelasting krijgt de raad nog voorstellen. Daarbij maakt Vlissingen onderscheid of de gast overnacht in een verstrekte voorziening of zelf zijn onderdak meebrengt.