Gezellige drukte op de Zomermarkt in Vlissingen

VIDEOVLISSINGEN – De zon schijnt volop en een verfrissende wind waait over de boulevard. Een constante stroom mensen beweegt zich tussen kraampjes met kleding, zonnebrillen en telefoonhoesjes. Een mopshondje kijkt nerveus om zich heen.

,,Erst mal ein Kibbeling essen”, is een van de eerste uitspraken die ik hoor op de Zomermarkt van Vlissingen. De Duitse toeristen hebben de markt zonder problemen gevonden. En niet alleen zij – ook zinsdelen in het Vlaams, Limburgs, Frans en plat Rotterdams zweven door de lucht.

Zowel de bezoekers als de verkopers van de Zomermarkt komen van verre, veelal van buiten Zeeland. Herman van Keulen (77) uit Heusden verkoopt houten elastiekpistolen. ,,Ik maak ze zelf, al bijna 40 jaar. Mijn vader was elektricien, dus als kind was ik al met zijn gereedschap in de weer.”

Echte vissen

Volledig scherm
Levi Damink uit Oldenzaal bewondert de speelgoeddraken op de Zomermarkt van Vlissingen. © Ruben Oreel

Edje’s Palingkot is een van de weinige lokale gezichten op de markt. ,,Je komt op het juiste moment”, lacht Ed (57), die zelf uit Vlissingen komt. ,,Ik ga net de paling eruit halen!”

Volledig scherm
Ed van Edje's Palingkot hangt zijn gerookte palingen op. © Myrthe Prins

Terwijl hij stalen pinnen met gerookte palingen tevoorschijn tovert, legt hij uit hoe hij de vis heeft klaargemaakt. ,,Het is heel wat werk. Ik was hier vanochtend vroeg al. Dan moeten eerst alle palingen aan een speet geregen worden. Daarna gaan de vissen zo’n drie uur lang in de rookton.”

De gerookte vissen trekken veel bekijks, en de verkoper snelt weg om zijn klanten te helpen. Een meisje staart met grote ogen naar de palingen. ,,Dat zijn echte vissen”, zegt ze tegen haar moeder. ,,En die, met zijn mond open, die zei: Oh nee!” Moeder en ik moeten lachen.

De vis zei misschien ‘oh nee’, maar als ik even later een hap neem van mijn broodje gerookte paling, zeg ik volmondig ‘ja’.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement