Aan de Poelendaeleweg in Middelburg zijn vorig jaar gasleidingen van asbestcement vervangen.
Volledig scherm
Aan de Poelendaeleweg in Middelburg zijn vorig jaar gasleidingen van asbestcement vervangen. © Ruben Oreel

Gevaarlijke gasleidingen Middelburg binnen vijf jaar opgeruimd

MIDDELBURG - Binnen vijf jaar is Middelburg verlost van de laatste gevaarlijke gasleidingen. Het gaat om leidingen van asbestcement met een verhoogd risico op lekkage. Middelburg is de enige plaats in Zeeland waar die nog liggen.

De Nieuwe Vlissingseweg is de eerstvolgende straat waar die leidingen worden weggehaald. De Netwerkgroep (DNWG) begint daar volgende week. Het werk wordt in drie fases uitgevoerd. Steeds is een ander stuk van de weg aan de beurt.

,,De impact voor bewoners en het verkeer is best groot", zegt Joyce Gyselinck. Omdat de trottoirs en de straat deels worden opengebroken, is het rijgedeelte smaller dan normaal. Daarom geldt overal eenrichtingsverkeer.

De Nieuwe Vlissingseweg is ook een belangrijke en dus drukke fietsroute tussen Middelburg en Vlissingen. Fietsers kunnen die route blijven gebruiken, zegt Gyselinck. ,,De weg wordt niet volledig afgesloten.”

Behalve de gasleidingen worden ook waterleidingen en aansluitingen naar de huizen vervangen. Dat betekent dat bewoners veel van het werk gaan merken. Zij kunnen ook enige tijd niet voor de deur parkeren. DNWG verwacht dat de klus eind oktober is geklaard.

In Middelburg ligt nog ruim vijftien kilometer aan gasleidingen van asbestcement. Veel ervan liggen in de wijken Dauwendaele, Magistraatwijk en Erasmuswijk en nog een klein stuk in de Griffioen. Dat blijkt uit een kaartje op de website van netbeheerder Enduris.

Volgens Gyselinck van DNWG wordt in overleg met de gemeente bekeken welke stukken wanneer aangepakt kunnen worden. Daarbij wordt werk onder de grond zo veel mogelijk gecombineerd met werk aan de weg, om de overlast voor omwonenden te beperken.