Volledig scherm
Het betreft mogelijk de resten van de boeg en wand van een hoogaars of hengst. Hoe oud het wrak is, is nog onbekend. © Peter Hendrikse

Getij legt oud scheepswrak bij strandje Oranjemolen Vlissingen weer bloot

VLISSINGEN - Bij de Walcherse Archeologische Dienst zijn meerdere meldingen binnengekomen van de vondst van een scheepswrak bij het strandje bij de Oranjemolen in Vlissingen. Het betreft een bekend wrak, geld voor onderzoek is er voorlopig niet.

Delen van het wrak kwamen door de erosieve werking van het getij in 2007 aan de oppervlakte. In 2014 kwamen ze weer bloot te liggen en onlangs meldden wandelaars opnieuw 'de vondst' bij de Walcherse Archeologische Dienst (WAD). Volgens Bram Silkens, veldarcheoloog van de WAD, betreft het vermoedelijk een hoogaars of een hengst, kleine platbodems gebruikt in de Zeeuwse visserij. In 2007 zijn de resten gedocumenteerd en landmeters van de gemeente Vlissingen hebben de vondst opgemeten. Verder is er niets bekend.

Kostbaar

 ,,Een definitieve datering kan alleen door grondiger onderzoek, in samenspraak met maritiem deskundigen, maar dit is erg kostbaar", zegt Silkens. Omdat er in tien jaar tijd geen verandering is waargenomen aan het wrak en de resten niet bedreigd zijn, wordt voorlopig niets gedaan. Pas bij verval wordt een actieplan opgezet.

Volledig scherm
Slechts af en toe bij laag water komen delen van het scheepswrak bij de Oranjemolen bloot te liggen. © Peter Hendrikse
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement