Volledig scherm
Het gebied tussen de A58 en de Trekdijk voorgrond is bestemd voor bedrijfsvestiging. © RUBEN OREEL

Gemeenteraad Middelburg wil onderzoek naar alternatieven voor bedrijventerrein aan Trekdijk

MIDDELBURG - Een meerderheid in de gemeenteraad van Middelburg is door verzet uit het dorp en uit Vlissingen aan het twijfelen gebracht over de aanleg van bedrijventerrein.

Dát er iets moet gebeuren met de Trekdijk, daar is de raad het wel unaniem over eens. Gebeurt daar niks, dan lijdt de gemeente 6,7 miljoen euro verlies en dat kan ze zich niet veroorloven. 

Maar of het ook een bedrijventerrein moet worden? En of er dan logistieke bedrijven moeten komen die vooral ruimte nodig hebben maar weinig banen opleveren? Daar is grote twijfel over.

Van LPM, D66, GroenLinks en SP was dat al bekend. Maandagavond bleek dat ook de PvdA nog allerminst overtuigd is van de noodzaak om langs de A58 naast het dorp een bedrijventerrein te maken. Ook CDA'er Jan Zwemer is - als enige in zijn fractie - tegen dit plan.

,,Wij constateren dat er nu nog geen serieuze kandidaat is voor de Trekdijk en wij zijn niet overtuigd van de noodzaak voor dit bedrijventerrein'', verklaarde Mehmet Kavsitli van de PvdA. "Daarom willen wij verder onderzoek en een betere onderbouwing."

Uitstel tot begin volgend jaar

Een motie die mede door de PvdA is opgesteld zorgt in ieder geval voor uitstel tot begin volgend jaar. Het college moet ook kijken naar andere mogelijkheden om de grond te gebruiken en verkopen. Een zonnecollectorenpark bijvoorbeeld, of woningbouw, landgoederen of IT. Of zelfs landbouw.

,,Ik ben hartstikke gelukkig met hoe het maandagavond is afgelopen', reageert Hans van Hal van de werkgroep Trekdijk van de dorpsraad in Nieuw- en Sint Joosland. 

,,Want het uitstel betekent waarschijnlijk ook dat het over de verkiezingen heen getild gaat worden. En de ChristenUnie is eigenlijk tegen de Trekdijk. En GroenLinks is dat ook en die partij scoort landelijk goed. Misschien scoren ze straks ook beter bij de raadsverkiezingen.''

Van Hal gaat nu eerst 'met een gerust hart op vakantie'. Daarna zal de werkgroep Trekdijk de gemeente weer voeden met informatie over alternatieve mogelijkheden en over de werkelijke ruimte op bedrijventerrein Arnestein. Want die is groter dan het college stelt en dus groter dan mensen denken, stelt Van Hal. ,,Maar eerst ga ik nagenieten.''

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement