Volledig scherm
Begraafplaats Koudekerke. De gemeente Veere wil het onderhoud van de begraafplaatsen handhaven op het hoogste niveau. Om dat betaalbaar te houden overweegt de gemeente om gestapeld te gaan begraven. foto Ruben Oreel

Gemeente Veere overweegt graven te stapelen

DOMBURG - De gemeente Veere overweegt de begraafplaatsen niet langer uit te breiden, wanneer die 'vol' zijn.

In plaats daarvan worden oude grafvelden opgehoogd. Overledenen kunnen dan ter aarde kunnen worden besteld bovenop bestaande graven.

Dat blijkt uit een discussienota die in september de gemeenteraad passeert. Daarna kunnen de dorpsraden en de inwoners er op reageren.

Er moeten knopen worden doorgehakt omdat de begraafplaatsen van Domburg en Koudekerke aan uitbreiding toe zijn. In Domburg kan men nog zes jaar vooruit, in Koudekerke nog zeven.

Oude grafvelden ophogen voor hergebruik kost de helft minder dan uitbreiden door er een stuk grond bij te kopen, namelijk 250 euro per graf in plaats van 500. Ruimen van graven is nog goedkoper, maar dat ligt sowieso gevoelig in Veere.

De gemeente zwengelt de discussie aan omdat het onderhoud van kerkhoven te duur begint te worden. De kosten stijgen naarmate begraafplaatsen meer ruimte innemen.

In de PZC van maandag, editie Walcheren, uitgebreid aandacht voor de Veerse plannen met de begraafplaatsen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. ‘Bied kinderen bij scheiding een zachte landing’
    PREMIUM

    ‘Bied kinderen bij scheiding een zachte landing’

    Middelburg - Rob Verschoor ziet wekelijks wat een scheiding doet met kinderen. Zeker als het om vechtscheidingen gaat merkt hij de funeste gevolgen. ,,Kinderen worden daardoor verscheurd. Ze willen geen keuze maken, willen loyaal zijn naar beide ouders, maar dat wordt ze niet altijd gegund.” Hij snapt dat relaties uit elkaar kunnen groeien. Maar vindt dat ouders vooral moeten kiezen voor ‘een zachte landing’ voor hun kinderen. ,,Dat gebeurt te weinig.” En hij zegt ook dat ouders ervoor moeten zorgen dat de leefwerelden van kinderen niet te verschillend is. ,,Dus niet bij de ene ouder alles mogen doen en bij de ander bijna niets.”