Volledig scherm
Archiefbeeld: De Bloemenbuurt in Vlissingen © Ruben Oreel

Gemeente, politie en jeugdwerkers: 'We doen genoeg tegen overlast in de Bloemenbuurt'

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen, politie en jeugdwerkers herkennen zich niet in het beeld dat bewoners van de Bloemenbuurt in Vlissingen schetsen. Dat laten ze via een schriftelijke reactie weten. Volgens hen gebeurt er genoeg om overlast in de wijk te beperken.

Uit een rondgang door de wijk bleek dat de Bloemenbuurt in Vlissingen - waar tijdens nieuwjaarsnacht rellen plaatsvonden - opnieuw onrustig is door hangjongeren die zich misdragen.

In de afgelopen periode is volgens de 'lokale driehoek' veel gedaan om de situatie in deze omgeving te verbeteren. Zo is er een nieuw jeugdhonk in het Middengebied geopend, is een buurtpreventieteam opgezet, heeft er een wijktafel plaatsgevonden waar bewoners en professionals aan konden deelnemen, is er een zomeraanpak in het leven geroepen om overlast in de zomer te voorkomen en is er een gemeentelijk meldpunt voor overlast.

Duidelijke actiemaatregelen

Volgens gemeenteraadslid Rijnco-Jan Suurmond van de Partij Souburg Ritthem is dat niet genoeg. ,,Zo'n preventieteam met buurtbewoners is een mooi initiatief. Zij kunnen observeren, signaleren en belangrijke informatie delen met autoriteiten, maar zij hebben uiteindelijk geen bevoegdheden. Ook waarschuwingen van de straatcoaches van ROAT maken niet genoeg indruk. De politie moet samen met het Openbaar Ministerie en de gemeente met duidelijke actiemaatregelen komen. Ze moeten adequaat en hard optreden. Laten merken: dit pikken wij niet langer."

Ook de Vlissingse afdeling van de SP is nog niet tevreden met de getroffen maatregelen. ,,We hebben begrepen dat de opkomst van het wijktafelgesprek zeer laag was. Deze opkomst moet groter, zodat het vertrouwen in overheden hersteld wordt", valt te lezen in hun schriftelijke vragen aan het college van B en W. ,,We willen het college duidelijk maken dat ze zich sterker moeten in zetten voor de veiligheid in het hele Middengebied", voegt fractievoorzitter Sjaak Rijke eraan toe. ,,Het is een slechte ontwikkeling dat de onrust weer terugkomt. Meer manschappen op straat, zou volgens ons kunnen helpen. Al is het maar om te patrouilleren."

Melden

Volgens de gemeente Vlissingen gebeurt er ook nog een hoop achter de schermen, wat niet altijd zichtbaar is. Om de politie een handje te helpen de overlastgevers te vinden, wordt de oproep gedaan om overlast te melden - desnoods anoniem. Bewoners kunnen deelnemen aan de wijktafel, door zich aan te melden bij de gemeente.

Lees de uitgebreidere reactie van SP Vlissingen en Partij Souburg Ritthem in: Problemen Bloemenbuurt Vlissingen: 'We moeten ingrijpen'