Geluksvogel Vlissingen misschien al gevonden, maar Staatsloterij zoekt door tot ze zekerheid heeft

videoVLISSINGEN - Wie is de eigenaar van het eindejaarslot dat vorig jaar bij Primera in Vlissingen is gekocht en waarop een prijs van een halve ton is gevallen? De Staatsloterij zoekt verder, ondanks dat zich al iemand heeft gemeld. Maar totdat het geld is opgehaald, staat alles nog open.

Dinsdag werd voor de winkel een billboard geplaatst met het winnende lotnummer en een oproep. Het grote bord blijft tot 6 december staan. Eigenaar Gaby van ’t Westende van Primera is er blij mee. Lachend: ,,De afgelopen twee jaren wonnen klanten van ons zo’n auto als hier op de Staatsloterijtruck staat. Nu een nog grotere prijs. Dat we hier in Lange Zelke een gelukswinkel hebben, is nu wel bewezen.” Of de winnaar van de halve ton uit Vlissingen komt of dat het om een klant van elders gaat, weet Van ’t Westende niet.

Vergissing

De Staatsloterij rukte dinsdag met groot materieel uit naar Vlissingen om voor het verstrijken van de inlevertermijn de eigenaar van een eindejaarslot 2018 te vinden. Een klant van Primera Vlissingen kocht vorig jaar een half lot met nummer HE 91564. Op dat lotnummer viel een prijs van een ton, op een half lot dus 50.000 euro. Dat meldde de Staatsloterij afgelopen weekeinde al, waarna iemand maandag claimde dat hij het lot in zijn bezit had.

Quote

Een loterij heeft geen geheugen. Elke keer maak je weer evenveel kans.

Sander van de Vooren, Staatsloterij

,,De persoon die zich meldde moet nog met het hoofdkantoor afspreken wanneer hij zijn prijs ophaalt. Zo lang dat niet is gebeurd, kan het nog om een vergissing of een grap gaan en daarom zetten we dit bord met oproep toch nog neer in Vlissingen”, meldt woordvoerder Sander van de Vooren van de Staatsloterij dinsdagmorgen vroeg. De loterijorganisatie gaat de laatste drie jaren het land door om grotere niet opgehaalde prijzen nog voor de jaarwisseling aan rechtmatige eigenaren te doen toekomen.

Maar een truck met dubbele oplegger met vijf spiksplinternieuwe auto's (die later op de dag in Breda, Zevenbergen, Dordrecht, Vught en Arnhem worden afgezet) én een groot billboard met een cheque van een halve ton trok nog niet eerder door het land, weet Van de Vooren. ,,Zo'n grote geldprijs hadden we bij eindejaarsloten niet eerder aan het eind van het jaar nog open staan. Vorig jaar reden we drie mini's door het land.” De auto's konden de vorige jaren nog aan eigenaren worden overhandigd (winnaars met een half lot kregen de helft van de waarde van het autootje, bezitters van een heel lot de auto).

Onverbiddelijk reglement

Voor zover Sander van de Vooren zich kan herinneren, is de grootste prijs waarvan de eigenaar niet werd achterhaald een ton. ,,Vorig jaar september verstreek de termijn voor een lot van 100.000 euro. Dat bedrag is nooit geclaimd, maar verdwijnt dan in de pot met goede doelen: het Jeugdfonds Sport & Cultuur bijvoorbeeld.” De woordvoerder heeft geen ervaring met mensen die hun winnende lot na het verstrijken van de tijd nog proberen te verzilveren. ,,Maar het reglement is onverbiddelijk. Als de prijzen van de eindejaarsloterij 2018 niet voor nieuwjaarsdag zijn geclaimd, vervalt de prijs.”

Gaby van 't Westende heeft in haar Primera-winkels in Vlissingen en Middelburg nog nooit klanten gehad die een grotere prijs te laat wilden innen. ,,Hopelijk gebeurt dat ook niet, want dat zou erg zuur zijn.” Ze is wel blij met de billboard voor haar deur. ,,Klanten kunnen toch zien dat bij ons filiaal weer een grote prijs is gevallen vorig jaar.” Het idee dat je niet bij dezelfde winkel moet kopen, omdat er al eerder grote prijzen vielen, is al gelogenstraft door de winnaars van auto's de twee voorgaande jaren. 

‘Deskundige’ Sander van de Vooren helpt Van 't Westende met de wijsheid: ,,Een loterij heeft geen geheugen. Elke keer maak je overal weer evenveel kans.”

Medewerkers van de Staatsloterij laden het bord uit waarop het ‘vermiste’ lotnummer staat voor de prijs van een halve ton.
Volledig scherm
Medewerkers van de Staatsloterij laden het bord uit waarop het ‘vermiste’ lotnummer staat voor de prijs van een halve ton. © Dirk Jan Gjeltema
  1. Voor de laatste keer kijken bij de befaamde discotheek ‘de Hooizolder’
    PREMIUM
    VIDEO

    Voor de laatste keer kijken bij de befaamde discotheek ‘de Hooizolder’

    WESTKAPELLE - Op veertienjarige leeftijd danste Jozien Boot (61) op muziek van The Hollies, Bee Gees en Rolling Stones in De Hooizolder. Ze heeft goede herinneringen aan die tijd. Donderdagochtend kwam ze nog even kijken naar de plek waar ze samen met vrienden en vriendinnen uit Westkapelle zo’n leuke tijd had. ,,Feitelijk was ik toen te jong want je mocht pas als zestienjarige naar deze disco”, herinnert zich nog goed. Maar binnen komen was geen punt. ,,Dat lukte wel.” Ze wijst naar een hoek van de disco waar ze samen met haar vrienden altijd was te vinden. ,,Ik was nieuwsgierig wat hier gebeurde. Ik woonde hier vlakbij en wilde hier ook dansen.”