Volledig scherm
De vlag bij een eerdere gelegenheid half stok op de Lange Jan in Middelburg. © Ruben Oreel

Geen vlaggen op Lange Jan vanwege broedende slechtvalk

MIDDELBURG - De vlag gaat op Koningsdag niet in top op de Lange Jan in Middelburg. De gemeente is nog net zo Oranjegezind als voorheen, maar wil een broedende slechtvalk niet storen. Ook op 4 en 5 mei wordt niet gevlagd vanaf de hoogste toren van de stad.

Het broedende paar slechtvalken is dinsdag ontdekt. Dat was overigens geen verrassing. Al jaren nestelt een paar slechtvalken in de Lange Jan. Tot nu toe ging toch de vlag in top. Uit camerabeelden die vorig jaar zijn gemaakt, bleek dat de vogels dan enkele uren het nest verlieten. De eieren kwamen niet uit. Of dat komt door het vlaggen, is niet zeker. Toch heeft de provincie nu aan de gemeente gevraagd geen ‘verstorende werkzaamheden’ uit te voeren tijdens de rest van het broedseizoen en dus ook de vlag niet uit te steken. Daarna moet blijken of er nu wel een jonge slechtvalk wordt geboren.

Het vlagverbod voor de Lange Jan geldt voor alle nationale feestdagen in de rest van het broedseizoen en dus in ieder geval op zaterdag 27 april, als Koningsdag wordt gevierd, tijdens de Dodenherdenking op 4 mei en op Bevrijdingsdag 5 mei. Op alle andere gebouwen en torens in Middelburg mag de nationale driekleur wel gewoon uit.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement