Volledig scherm
Eddy Terstall onthult de gedenkplaat voor Samantha Eising op het Keizersbolwerk in Vlissingen. © Ruben Oreel

Gedenkplaat op de Vlissingse boulevard voor Samantha, ambassadrice voor 'adembenemende’ ziekte

VLISSINGEN - Strijdbaar staat Sjoukje Nahumury zaterdagmiddag op het Keizersbolwerk in Vlissingen bij de onthulling van de gedenkplaat voor haar dochter, Samantha Eising. De ambassadrice voor taaislijmziekte overleed vorig jaar op 27-jarige leeftijd. Ze werd herdacht aan het einde van de vijfde Outrun CF, een sponsortocht voor onderzoek naar de ziekte.

,,We gaan door tot de letters cf niet meer staan voor cystic fybrosis, maar voor ‘cure found’, genezing gevonden!”, zei Nahumury. Samantha was de initiatiefnemer van de jaarlijkse Outrun CF-tochten, waar ook veel patiënten aan deelnemen. Ze publiceerde in 2013 een boek over haar leven met de verstikkende ziekte, Adembenemend en nam elke kans te baat om  aandacht te vragen voor taaislijmziekte. ,,Ze was zo positief, een voorbeeld voor medepatiënten", zegt Nahumury.

Volledig scherm
De gedenkplaquette voor Samantha Eising, op de balustrade van het Keizersbolwerk, vlak naast de rode lichttoren. © Claudia Sondervan

Bredere kijk

Zaterdag waren ruim honderd supporters op de been, gekleed in paars, voor de tocht over de boulevards. ,,We hebben al vierduizend euro opgehaald, vandaag kwam daar nog 800 bij", zegt Nahumury. De filmregisseur en boekschrijver Eddy Terstall deed de onthulling. Hij vertelde gezien te hebben bij een vriend met de spierziekte Duchenne hoe het leven moet zijn als je ziekte je de adem beneemt. ,,Wat ik herken in Samantha is de wil om wat te betekenen voor anderen en een bredere kijk op het eigen ziektebeeld.” 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement