De herdenkingsplaats Uncle Beach bij de Vlissingse Oranjemolen.
Volledig scherm
De herdenkingsplaats Uncle Beach bij de Vlissingse Oranjemolen. © Hans Hoogesteger

Fotowedstrijd bij vlootschouw voor Vlissingen van geallieerde marineschepen

VLISSINGEN – Marineschepen van de geallieerde landen geven Vlissingen zaterdag 31 augustus een saluut vanaf het water met een vlootschouw. Rond de middag passeren de schepen kort voor de boulevards voordat ze oversteken naar de nationale herdenking van de Slag om de Schelde bij Terneuzen.

Een precies tijdstip is nog niet bekendgemaakt. Schietvereniging De Fles begroet de schepen met kanonschoten.

Stichting Oorlogsjaren in Vlissingen en de winkeliersvereniging VOC hebben aan de vlootschouw een wedstrijd gekoppeld. Wie een mooie, bijzondere en opvallende foto maakt van de scheepspassage en die opstuurt naar info@oorlogsjarenvlissingen.nl krijgt als winnaar die foto ingelijst op flink formaat (50x70 cm) overhandigd. Inzenden kan tot en met 7 september. De bekendmaking van de winnaar is zaterdag 14 september bij Foto Verschoore in de Walstraat. Tien troostprijswinnaars krijgen een mok, bedrukt met hun foto.

Monument

De dag voor de vlootschouw en de nationale herdenking van 75 jaar Slag om de Schelde, vrijdag 30 augustus, onthult de stichting Oorlogsjaren Vlissingen een monument met de namen van 69 geallieerde militairen die omkwamen bij en na de landing in Vlissingen. De onthulling van de ‘roll of honour’ bij de Oranjemolen wordt bijgewoond door vertegenwoordigers van Canada, UK en Frankrijk, Zeeuwse oud- commando’s en veteranen, dienende commando’s en belangstellenden.

Doedelzakspelers van Inter Scaldis Pipes and Drums, het Scheldeloodsenkoor en Koninklijke Harmonie Ons Genoegen begeleiden de ceremonie, die begint om 16.00 uur.

De Slag om de Schelde, nu 75 jaar geleden, was een van de grootste operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Over de slag, die dit jaar groots wordt herdacht, is al heel veel geschreven. De komende maanden volgen wij alles rond de herdenkingen. Lees ook alles wat de PZC en Omroep Zeeland eerder samen publiceerden op de website www.deslagomdeschelde.nl.

Ook interessant is hoe wij samen met andere media de weg naar de bevrijding van D-Day in 1944 tot de Duitse capitulatie in mei 1945 beschreven op wegnaardebevrijding.nl.

Andere interessante links:

Het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp

Het Polderhuis in Westkapelle

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Discriminatie is soms een goedbedoelde opmerking die net niet lekker landt: ‘Goh wat spreek jij goed Nederlands’
  PREMIUM

  Discrimina­tie is soms een goedbedoel­de opmerking die net niet lekker landt: ‘Goh wat spreek jij goed Nederlands’

  MIDDELBURG - Hij stierf bijna 7.000 kilometer hier vandaan. Toch is de dood van de Amerikaan George Floyd ook in Zeeland geen ver-van-mijn-bed-show. Ook hier neemt racisme toe, blijkt uit recent onderzoek. In Zeeland ging het vorig jaar nog om 300 meldingen. ,,Nog regelmatig krijg ik te horen: ga terug naar je eigen land. Waar moet ik dan heen? Ik kom hier vandaan”, zegt Angelique Duijndam, medeorganisator van de demonstratie Black Lives Matter, maandag in Middelburg.
 2. Zeeuwse bestuurders: ‘Behandel Zeeland nu eens als volwaardige provincie en niet als een of ander wingewest’
  PREMIUM
  Update 17.27 uur

  Zeeuwse bestuur­ders: ‘Behandel Zeeland nu eens als volwaardi­ge provincie en niet als een of ander wingewest’

  VLISSINGEN - Dat de Tweede Kamer staatssecretaris Barbara Visser opnieuw op het matje roept over de marinierskazerne, is zijn zaak. Het verandert niets aan het gevoel dat in Zeeland leeft: we zijn bedonderd. Zeeuwse bestuurders willen nu vooral praten over compensatie. ‘Zeeland moet nu eens als een volwaardige provincie worden behandeld en niet als een of ander wingewest’.