Volledig scherm
Melanie de Bruijn en Wim Geldof zitten samen op de sjees om ringen te steken. © Lex de Meester

Folkloristische Dag in Middelburg: ‘Niet voor het winnen, wel voor de sfeer’

MIDDELBURG - Wim Geldof komt niet naar Middelburg om te winnen. De 71-jarige inwoner van Oostkapelle komt omdat hij het leuk vindt om met al die andere ringrijders samen te komen. ,,Voor de gezelligheid, voor de sfeer”, zegt hij, voordat hij donderdag weer in zijn zwarte sjees stapt om samen met Melanie de Bruijn ringen te steken.

Al vele tientallen jaren komt Wim Geldof met zijn paarden tijdens de Folkloristische Dag naar Middelburg. ,,Al 52 jaar.” Ook op de momenten dat hij het heel druk had op zijn landbouwbedrijf. ,,Tijdens de Folkloristische Dag ben ik er altijd bij.” 

Lang kwam hij samen met zijn vrouw. Maar sinds zij overleed, zit Melanie de Bruijn (26) naast hem in de sjees om de ringen te steken. Deze Oostkapelse vindt het leuk om samen het rondje rondom de Abdij te rijden en onderweg te proberen alle vier de ringen te steken. Hij doet dat goed, dat mennen van het paard, vervolgt ze. ,,Wim houdt één tempo aan. Daardoor kan ik goed steken.”

Versieren

Hij was vele jaren ook ringrijder op de rug van een paard. Zij doet dat nog steeds. Op de vraag, wat is het leukst, kunnen ze geen antwoord geven. ,,Allebei. Ik kan niet kiezen”, zeggen ze los van elkaar. Hij weet wel dat ringsteken met de sjees meer voorbereidingstijd vergt. ,,Je moet niet alleen je paard versieren. Ook de complete sjees.”

Wim vindt het meegenomen dat Melanie goed ringen kan steken. ,,Maar dat is niet het belangrijkste. Wat echt telt is dat ze goed gekleed is.” Dat is ze. Ze draagt de Walcherse dracht van haar oma. Hij de kleding die zijn vader nog droeg. ,,Zelf liep ik nooit in dracht, maar tijdens deze dag wel. Nu is het mooi om samen zo te lopen.” 

Zoutelande

De Folkloristische Dag in Middelburg is niet alleen leuk voor de ringrijders om elkaar te treffen op het mooiste en sfeervolste plein van Walcheren. Het is ook de kans voor talloze toeristen om kennis te maken met deze paardensport en met de Zeeuwse klederdrachten. Harrie de Vriend uit Mechelen kan er geen genoeg van krijgen en schiet de geheugenkaart van zijn camera helemaal vol. 

Hij had niet verwacht dat hij nog eens zoveel Zeeuwen in dracht zou aantreffen, toen hij samen met zijn vrouw Els een half jaar geleden een week vakantie in Zoutelande boekte. ,,Inderdaad Zoutelande. Want dat kennen we door dat liedje van Geike Arnaert. Ze zingt samen met jullie Bløf zo mooi over Zoutelande dat we besloten daar een week een huisje te huren.” 

Het verblijf aan de Walcherse kust bevalt goed en zijn verhuurder adviseerde om ook eens naar Middelburg te gaan voor de Folkloristische Dag. Hij: ,,Een goed advies. Wat is het bijzonder om dit te mogen zien”, zegt hij, waarna hij weer op zoek gaat naar andere ringrijders om te fotograferen.

Melanie de Bruijn en Wim Geldof staken van de sjeesrijders de meeste ringen en werden gehuldigd als de kampioenen. Op de tweede plaats eindigde de combinatie Dinny Krijger en Wim Duvekot gevolgd door Lieneke en Adriaan Reijnierse.

De versierprijs voor de combinatie paard en sjees ging naar Angelina  Cevaal en Jan Wisse.

Bij de ringrijders eindigde Emiel Provoost op de eerste plaats. Tweede werd Tristan de Visser en derde Joost Dingemanse. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement